Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Morgan Johansson lärt av narkotikahistorien?

Annons

Folkhälsominister Morgan Johansson har i Svenska Dagbladet den 15 maj sagt nej till att drogtesta barn under 15 år. Han avvisar förslaget med att det skulle "riskera att brutalisera samhället och synen på barn".

Morgan Johansson är den senaste i raden av ansvariga statsråd som under mer än 50 år (den förste var inrikesministern Gunnar Hedlund (bf) i en interpellationsdebatt 1954) bagatelliserat narkotikaproblemets allvar och avvisat krav på tidigare och tydligare ingripanden.

Johansson och hans medarbetare borde fundera på några saker innan de avvisar drogtester på unga:

* Hur kan det komma sig att vårt land efter allt utredande

(20 kommissioner med mera) och pratande (om "rent hus med knarket", 1982 av Ingvar Carlsson) ännu inte nått fram till en fungerande strategi mot det enskilda missbruket?

* Hur kan man tillåta att det i allmänhet tar flera år innan socialtjänsten ingriper mot ungas missbruk - och först när störningar och skador blivit övertydliga?

* Hur kan man göra det till en integritetsfråga om barn skall få drogtestas när det handlar om deras liv, hälsa och utveckling?

* Hur kan man passivt se på hur drogmarknaden fortsätter att rekrytera tusentals unga till missbruk, som sedan ofta kan fortgå under årtionden?

* Hur länge skall man acceptera att det fortfarande är arbetarklassens barn som drabbas värst av drogmissbruket i vårt land?

"Vi lär av historien att vi inte lär av historien", lär George Bernhard Shaw ha sagt. Frågan är nu om Morgan Johansson avser att leverera ytterligare ett modernt och tragiskt exempel på denna tänkvärda sats?

Thure Jadestig

Ordförande IOGT-NTO Västmanland

Solveig Ingemarsson

Projektledare IOGT-NTO Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons