Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har Socialdemokraterna plötsligt ingen egen åsikt?

Annons
Folkets val. Hur blir det med flygplatsen? Foto: VLT:s arkiv

Det märks att Social- demokraterna i Västerås kommer att få en ny gruppledare i Anders Täljebäck som har en annan mer partiegoistisk och populistisk hållning än alla sina företrädare från Erik Svensson, Åke Hillman till Ulla Persson.

Flygplatsens vara och finansiering har varit en knivig fråga men såväl tidigare S-ledda regimer som borgerliga har lyckats göra överenskommelser över blockgränsen som klarat detta och sett till Västerås kommuns gemensamma bästa.

Det har gjorts ett flertal utredningar som i stort sätt säger samma sak. En flygplats är en tillgång för en region och precis som cykelbanor, bilvägar, järnvägar och hamnar behöver en flygplats skatte- finansieras.

Vår flygplats är viktig som nödflygplats för Arlanda och Bromma. Den skattefinansierade delen minskar om vi kan öka antalet passagerare och fraktflyg.

Vi har skolflyg och ambulansflyg samt en rad flyganknutna verk-samheter på Hässlö och det är arbetsplatser för ett flertal personer.

Folkpartiet började med att villkora stödet. Om inte fler utanför Västerås ställer upp för flygplatsen vill FP inte vara med i den typ av uppgörelser som vi fem partier (S, M,FP,C och KD) har haft för att trygga flygplatsen.

I sak håller vi med Folkpartiet om att Hässlö är en angelägenhet inte bara för Västerås utan för hela länet och vår region. För att nå det behöver vi en politisk process över både partigränser och kommun- gränser och med landstinget.

En sådan process går inte i brådrasket och framför allt kan man inte villkora fram resultatet. Det krävs politiskt ledarskap att lugnt och sakligt titta på frågan.

Det är Centerpartiet i Västmanlands hållning, liksom vår hållning i Västerås.

Att byta åsikt i frågan kan ju hända och respekteras men att som Social- demokraterna mörka sin åsikt och vilja föra frågan till en folkomröstning utan att ta ställning är anmärkningsvärt.

Det är ett stort svaghets-tecken att inte kunna leda kommunen i den här frågan och hitta breda och lång-siktiga lösningar.

Centerpartiet har inget principiellt emot folk-omröstningar men det brukar vara lämpligt då stora folkopinionsgrupper kräver en viss riktning i en fråga där politiken söker råd. Här är det ju tvärtom ett parti som aspirerar på att leda kommunen som säger sig inte ha en åsikt utan behöver skaffa sig en sådan.

Detta hade aldrig hänt på Erik Svenssons, Åke Hillmans eller Ulla Perssons tid som kommunalråd.

Slutligen. Hur ska frågan ställas? Hur många alternativ? Vad är egentligen frågeställningen? Är det pengarna? Är det om det är bra eller dåligt att flyga?

Är det pengarna, då måste det finnas ett flertal alternativ, då även en nedläggning kostar stora pengar. En del vill kanske lägga mindre pengar, andra mer pengar på att ha en flygplats. En satsning på mer flyg ger ju mindre nettokostnad än att inte satsa.

Lars Kallsäby (C) gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons