Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har socialdemokratin gjort sitt?

Annons

Den engelske filosofen Bertrand Russel (nobelpristagare i litteratur 1950) betonade att människornas farligaste drivkraft är strävan efter politisk makt.

I verkligheten blir politiken en fråga om slughet och beräkning i stället för saklighet. Under sådana betingelser leder politiken till centralistisk maktfullkomlighet, som kväver individernas inflytande. Socialdemokraterna kämpar för makten med stöd av kommunisterna.

I ett debattinlägg med rubriken "Historien upprepar sig" i VLT den 22 september i år påpekar Tord Säfvestad, att socialdemokraterna skyller den ekonomiska krisen i början av 1990-talet helt och hållet på de borgerliga partierna.

Socialdemokraterna erkänner aldrig egna misstag, och ändå medger Kjell-Olof Feldt, att "Vi beskrev landets ekonomi i alltför ljusa färger. ?Vi utfäste löften utan täckning." Hatten av för herrar Feldt och Säfvestad.

Vallöften utan täckning tornar upp sig inför valet 2006. För mig som gammal industriledare ter sig det politiska rävspelet skrämmande. Samtidigt är det oroande att de icke-socialistiska partierna ligger lågt i debatten.

De starkaste argumenten för en icke-socialistisk regering är följande:

1. Sverige har tappat tidigare tätposition bland de rikaste länderna. Numera har vårt land en mera blygsam fjortonde plats. Inte med ett enda ord berör Bosse Ringholm denna kräftgång.

2. Socialdemokraterna har tidigare lagt grunden till en företagsfientlig politik. Tage G Peterson och Bosse Ringholm är nog de verkliga bovarna. I bland annat socialdemokraternas egen tidning Tiden skrev Ringholm 1988: "I partiprogrammet finns de principiella riktlinjerna för omvandlingen av den nuvarande blandekonomin till en socialistisk ekonomi".

3. Arbetslöshetssiffrorna måste redovisas utan sedvanlig försköning. (Självfallet skall effektiva åtgärder vidtas för att minska antalet arbetslösa.)

4. Hela offentliga sektorn omfattar 60 procent av BNP. Nya statliga myndigheter har växt upp som svampar ur jorden. Regeringskansliet omfattar otroliga 4 000 byråkrater. Vi är världsrekordhållare när det gäller att ständigt öka byråkratin i vår offentliga sektor medan vår privata sfär krymper.

5. Det är ofattbart att sjukdagarna kan uppgå till två månader per år i offentlig verksamhet. Dessutom är det ett totalt misslyckande, när cirka 20 procent anser sig kunna vara hemma utan att vara sjuka. I några fall hotar man med sjukskrivning som strejkvapen. Vart har den gamla hederliga svenska moralen tagit vägen?

6. Tyvärr har skolverksamheten spårat ur vid en del skolor - mobbning, invektiv mot kvinnliga lärare, klotter och annan skadegörelse, flera gånger med stängda skolor som följd. Många elever klarar ej av grundkraven. Backa upp alla ambitiösa lärare och alla elever. Men i den socialdemokratiska världen tycks ingen få vara alltför duktig. Det är det som kallas jämlikhet.

7. Från min artikel "Partibok väger tyngre än kunskaper" i VLT den 7 september vill jag upprepa, att socialdemokraternas utnämningspolitik leder till en allvarlig kvalitetssänkning.

8. Se till att alla människor kan få träffa politikerna före olika möten och inte bara vara panelhöns. Nytändning för kommunfullmäktige är också nödvändig i Sveriges mest byråkratiska organisation.

Ovanstående punkter kan knappast viftas bort av de mest röda socialdemokrater och vänsterpartister. Politikerna får inte vara ett hinder för människornas kreativitet. En politik som försöker detaljstyra medborgarna och företagen är dömd att misslyckas.

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons