Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har vänstern glömt vad väljarna ville 2002?

Annons

Den 18 juni beslöt kommunfullmäktige att anta budgeten för år 2005. Det var en mycket svag budget som socialdemokraterna med stödbenet vänsterpartiet antog med endast en rösts övervikt.

Resultatet som majoritetspartierna lägger fram är endast 31 miljoner kronor. Det är alldeles för lite för att kunna klara av minskade skatteintäkter och/eller ökade kostnader på exempelvis det sociala området. Samtliga oppositionspartier har starkare resultat än socialdemokraterna och vänsterpartiet, och miljöpartiet budgeterar med 46 miljoner kronor i överskott för år 2005.

Miljöpartiet har som enda parti föreslagit en skattehöjning på 35 öre som skulle ge 70 miljoner kronor till vård, omsorg och miljösatsningar. Vi ser att vikande skatteintäkter inte ger kommunen de inkomster som den så väl behöver. Därför måste vi prioritera de grupper som behöver kommunens insatser det vill säga barn, ungdomar, äldre och funktionshindrade.

Vår skattehöjning riktar sig till dem som behöver pengarna. Totalt 60 miljoner mer än majoriteten budgeterat går till ovanstående grupper. Vi sänker även busstaxor, återställer färdtjänsttaxan som höjdes i våras, samt satsar mer på miljö och naturvården (totalt 4 miljoner kronor). Skulle vi få ökade skatteintäkter och vi klarar av välfärden i Västerås, då kan vi tänka oss skattesänkningar.

Budgeten är ingen munter läsning för västeråsarna. Satsningar utlovas på funktionshindrade, men fullt utbyggd med fullvärdiga boenden dröjer till 2007 om inte kön utökas. Vi i miljöpartiet ville satsa 10 miljoner kronor mer än socialdemokraterna och vänsterpartiet och då på att snabbare minska kön för att funktionshindrade skall få en egen lägenhet. Att satsa mer på daglig verksamhet (+2,5 miljoner) och korttidsboende (+3 miljoner) anser vi vara värdefullt så att en meningsfull fritid kan skapas, liksom avlastning för anhöriga till barn med funktionshinder.

Socialdemokraterna slår sig för bröstet att staten kommer med allmosor till barnomsorgen. Vi i miljöpartiet var tidigt ute och föreslog extra pengar redan 2003 till ett 40-tal förskollärartjänster, men då var det nej. Nu när staten levererar 14 miljoner går det bra att ta mot pengar.

Miljöpartiet vill för år 2005 satsa ytterligare 12 miljoner för att anställa förskollärare, 4 miljoner på att stärka elevhälsan med sjuksköterskor, kuratorer och psykologer. 1 miljon vill vi satsa på skolgårdarna.

År 2004 är ett förlorat år med stora barngrupper och lite personal som socialdemokraterna bjuder barnfamiljerna på. Vi anser att detta är beklämmande. Varför lyssnade man inte på miljöpartiets krav redan 2003?

Det mest skrämmande är vänsterpartiets slappa attityd att inte hindra socialdemokraternas höjningar av buss- och färdtjänsttaxor. För år 2005 väntas ytterligare taxehöjningar. Barnbiljetten höjs med 11 procent, enkelbiljetten med 5,6 procent och nattbusstaxan med 25 procent. Periodkortet väntas bli 16 procent dyrare. Detta administrerar vänsterpartiet, som i valet 2002 lovade sänkta taxor.

Ung vänster har under våren affischerat om att de vill sänka busstaxorna. Varsågod och försök påverka ert kommunalråd som på ett kommunstyrelsemöte den 1 april även gick med på att minska den skattefinansierade budgetramen för Västmanland Lokaltrafik från 135 miljoner kronor till 120 miljoner!

I kommuntransportplanen, som nu är ute på remiss, sägs det på sidan 7 att "kollektivtrafiken kommer att ha oförändrade eller minskade ekonomiska kommunala driftbidrag över tiden, trots att kraven ökar". Är detta vänsterpartiets officiella politik att inte satsa på kollektivtrafiken?

Miljöpartiet anser att kollektivtrafiken behövs för att ge service åt västeråsarna, med låga taxor som kan få fler att ta bussen i stället för bilen. En insats för miljön helt enkelt! Jag tror Mats Ericson har satt sig på bussen med en enkelbiljett på resa till någon avlägsen kommun och glömt bort vad vänsterns väljare ville i valet 2002.

ANDREAS PORSWALD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons