Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härdevik: I skolpolitiken ska inte innovation skuldbeläggas

Jag uppskattar Roger Haddads engagemang. Dessvärre undviker han helt att kommentera resultatet av de senaste sex årens skolpolitik – färre ansökningar till lärarutbildningarna, färre sökande till varje rektorstjänst och allt fler avhopp av duktiga lärare med flera år i skolans tjänst.

Annons

Inte ett ord om den förändrade lärarrollen — från pedagog till administratör. Haddad undviker även att kommentera den rådande och, för alla inblandade, kreativitetsdödande tidsbristen. Haddads patentlösning är en tuffare skolinspektion samt införandet av lärarlegitimation. Upp med handen alla som tror att en tuffare skolinspektion gör läraryrket mer attraktivt samt de administrativa pålagorna färre!

Vad gäller lärarlegitimationen undrar jag när denna reform ska vara genomförd och på vilket sätt denna legitimation skiljer sig från utbildningsbeviset som utfärdas av landets lärarutbildningar. Hur får Haddad ekvationen att gå ihop — vem ska undervisa och betygsätta då det inte finns behöriga lärare att tillgå och då allt färre söker sig till lärarutbildningarna? Det låter som ännu mer arbete för de redan behöriga.

Apropå lärarlöner: Dessa är pinsamt låga i hela Sverige och inte beroende av vilka partier som styr i respektive kommun.

Roger Haddad gör antagandet att jag attraheras av ”gammal” skolpolitik. Ett felaktigt antagande då jag tar ett tydligt avstånd från nuvarande skolpolitik.

Jag attraheras av den skolpolitik som vågar bejaka individens möjlighet att göra sig själv rättvisa — av en politik som inte skuldbelägger innovation.

Haddad påstår att hans parti reformerar skolan men vilka är reformerna — utöver att redan befintlig skolinspektion blir tuffare samt namnbytet från utbildningsbevis till lärarlegitimation?

I Haddads värld kommer allt att hända sen — problemet med det resonemanget är att Sveriges samtliga elever, lärare och rektorer lever här och nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons