Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harry Frank: Satsa på elbilar i elstaden Västerås!

Att svensk bilindustri missat elplug-in hybridbilarna skall väl inte föranleda Västerås stad att göra likadant.

Annons

Elstaden Västerås där Asea, nu ABB, en gång etablerade sin verksamhet tack vare tillgång till elektricitet från Svartån.

Idag tillverkas och levereras i Västerås elektriska utrustningar som bland annat motorer och drivsystem till robotar, tåg, kranar, valsverk och pappersmaskiner. Vi elpendlar med tågen bland annat till Stockholm. Då vore det väl helt naturligt att Västerås också börjar använda elplug-in hybridbilar.

Både ABB och Mälarenergi är med stor sannolikhet beredda att sätta upp laddningsstolpar i staden för dessa bilar och kanske tillsammans med Västerås stad införskaffa ett antal elbilar. Den el vi laddar bilarna med och sedan kör på lämnar inget bidrag till växthuseffekten.

Vad är det som hindrar Västerås att bli ett föredöme för den framtida klimatvänliga vägtransporttekniken? Elplug-in teknologien utgör en möjlighet för Västerås att ta ansvar för miljön och stimulera sysselsättningen inom nya områden.

Kronprinsessan Victoria frågade mig vid sitt senaste besök i Västerås vad som hänt med elbilen som hon fick köra från Västerås centrum ut till Svanå herrgård 2003. Jag är kronprinsessan svaret skyldig.

Harry Frank

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons