Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harry Frank: Vindkraften kräver dessa kolkraftverk

Greenpeace dumpar brunkol utanför Rosenbad och skriver debattartikel i VLT om svenska kolkraftverk i Tyskland (VLT den 4 december). Vattenfall moderniserar kolkraftverken i Tyskland utan att tala om varför.

Annons

Många vet om att vindkraften ger ett värdefullt bidrag till mindre användning av fossila bränslen. Hur många vet om att vindkraften också ställer krav på utökad reglerförmåga hos kolkraftverken, som måste kunna variera sin elproduktion i takt med vindens snabba variation?

Hur många vet om att detta också medför att de gamla kolkraftverken i Tyskland måste moderniseras eller byggas helt nya? Helst skulle det ske i form av nya moderna gaskraftverk. (En gasgrill kan snabbare reglera temperaturen än en kolgrill).

Många vet om att Danmark producerar 20 procent av sin el från vindkraften.

Hur många vet om att Danmarks vindkraftsel till 50 procent exporteras till Norge/Sverige? Orsaken till det är att Danmark har en stor andel kraftvärmeverk som producerar både värme och el och därför är olämpliga att användas till att reglera vindkraftens snabba elvariation med vinden.

Värmen och därmed tillhörande elen måste produceras. Överskottsvinden, alltså hälften av den danska vindkraftproduktionen, dumpas därför till underpris till Norge och Sverige. Om Västerås kraftvärmeverk skulle komma att behöva reglera vindkraftens snabba elvariation så skulle fjärrvärmetaxan gå upp även om vi eldar med avfall, eftersom vindkraften kan komma att ”stjäla” elutrymmet från kraftvärmeverket.

Många vet om att vattenkraften är en bra reglerkälla för vindkraften.

Hur många vet om att den svenska vattenkraften med sina dammar är optimerad för att i första hand förse oss med kontinuerlig och pålitlig basproduktion av el?

Hur många vet om att kravet på den utökade snabba reglerförmåga kan vara begränsad av miljöskäl genom vattendomar som i sin tur begränsar den snabba totala vattenflödesförändringen. Många vet om att det satsas på kraftig utbyggnad av vindkraft i norra Sverige.

Hur många vet om att den bästa lösningen för minskning av kolet är en HVDC-sjökabel direkt till Polen med sina kolkraftverk? Varför låta vindkraftselen gå 100-tals mil genom det svenska elnätet som måste förstärkas med nya kraftledningar och regleras med svensk fossilfri vattenkraft? Kostnader som de svenska elkonsumenterna då får stå för.

Harry Frank

Professor, ledamot av Kungliga vetenskapsakademien

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons