Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häv listningsförbudet!

Annons

Fem månader har gått sedan Landstinget Västmanland tvångsförflyttade över 30 000 medborgare till Caremas vårdcentraler. I fem månader har Carema kvitterat ut full ersättning utan att kunna erbjuda de listade en fast läkarkontakt.

Nu äntligen har vi som "tillhör" Carema fått erbjudande att välja egen familjeläkare. Ingen av de 15 kollegor som landstinget ratade vid sin ökända upphandling finns med på den listan.

Trots detta är det idel bekanta ansikten som möter oss i brevet eftersom nästan alla Caremas läkare tidigare arbetat i landstingets offentliga familjeläkarvård. Detta är naturligtvis ett underbetyg åt landstinget som arbetsgivare.

Emellertid har Carema inte rekryterat lika många läkare som fått sparken. Detta innebär att varje läkare kommer att få ansvar för ett mycket större antal medborgare än det mål på 1 500 individer per läkare, som är uppställt i den nationella handlingsplanen av Landstinget Västmanland och av Sveriges läkarförbund, och innebär en kraftig kvalitetsförsämring.

Facit av familjeläkarupphandlingen är att cirka 50 000 individer tvingats bort från sin invanda läkarkontakt och cirka 20 000 av dessa har blivit helt utan till följd av en nettominskning av antalet läkare.

På grund av det inträffade har vårt landsting fått dåligt rykte i allmänläkarkretsar vilket ytterligare försvårar nyrekrytering av specialistkompetenta familjeläkare.

En stor andel av allmänläkarkåren tillhör det numera berömda "köttberget," vilket gör det hela ännu allvarligare.

Västmanlands läkarförening har såväl skriftligt som muntligt hemställt hos landstingsledningen att man för patienternas skull skall göra en direktupphandling av de mottagningar som kan sättas igång igen (Prima, Byjorden och Läkarhuset).

Enligt tidigare löften skulle listningsförbudet tas bort den 1 november. Trots allt tal om samverkan och konstruktiva relationer har vi inte fått någon som helst reaktion på dessa förslag.

Personlig prestige är tydligen viktigare än god vård.

I en kommentar till presentationen av Läkarförbundets sjukvårdspolitiska program i VLT för några veckor sedan drar Monica Wilander (v) och Glenn Andersson (s) egna slutsatser som inte är korrekta. Läkarförbundet anser att sjukvården skall styras av folket genom riksdagsbeslut. Offentligt driven sjukvård kommer att finnas kvar men den kommer att drivas professionellt och inte av politiker, varken röda, gröna eller blå.

I läkarkåren råder stor enighet om att landstingen spelat ut sin roll.

Inte ens Wilander och Andersson kan påstå att de haft medborgarnas mandat att hantera primärvården på det sätt som skett. Att det inte var olagligt betyder inte att det var rätt.

I förra veckan kunde vi i Dagens Medicin läsa om den förutvarande landstingsstyrelsens ordförande i Norrbotten som gått tillbaka till sitt tidigare jobb, när hon misslyckats med att lägga ned BB i Kiruna; i sanning ett efterföljansvärt exempel.

Stig Reinholdsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons