Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hebys länsbyte påverkar hela landstinget

Annons

Som landstingsstyrelsens ordförande har jag ett helhetsansvar för landstingets ekonomi. Även om inte närsjukhuset i Sala direkt påverkas av om Heby byter län så innebär det ett inkomstbortfall som har betydelse för hela landstingets verksamhet som berör alla invånare i Västmanland. Detta går inte att bortse ifrån och därför vill landstinget ha kompensation från staten för en övergångskostnad de första två åren.

Landstinget Västmanland har i sina beräkningar kommit fram till att det rör sig om 135 miljoner kronor för 2007 och 100 miljoner 2008, när man jämför kostnaderna och de intäkter som faller bort i form av skatteintäkter och statsbidrag om Heby övergår till Uppsala län.

Intäktsminskningen är 278 miljoner kronor det första året och 288 miljoner nästa år. Kostnaderna för den verksamhet som beräknas kunna övertas av landstinget i Uppsala län uppgår till 143 miljoner kronor 2007 och 188 miljoner 2008. Däri ingår familjeläkarverksamhet, tandvård, kollektivtrafik, köpt vård och läkemedel (enligt läkemedelsförmånen) med totalt 123 miljoner kronor 2007 och 127 miljoner 2008. Därutöver har Landstinget Västmanland målsättningen att minska övriga kostnader med 20 miljoner 2007 och 61 miljoner 2008. De totala kostnadsminskningarna blir alltså 143 respektive 188 miljoner.

Skillnaden mellan intäktsminskning och kostnadsminskning blir då 135 miljoner kronor 2007 och 100 miljoner 2008. Det är denna kvarstående kostnad som landstinget begär kompensation från staten för. Kompensation har bara begärts för de två första åren, trots att det är tveksamt om kostnaden någonsin försvinner.

Anledningen är att det inte finns något linjärt samband mellan kostnader för sjukvårdsproduktion och antalet invånare. Landstinget Västmanland kan inte förändra jourkedjor eller lägga ned en operationssal, utan måste ha kvar ungefär samma organisation som tidigare även om Heby försvinner. Att minska organisationen med en vårdplats på varje avdelning på Centrallasarettet, som Hebys folkmängd motsvarar, ger ingen effekt. Kostnader för personal och lokaler finns ändå kvar.

Jag har inga synpunkter på om Heby kommun byter landsting. Men det är min skyldighet att värna om hela länet och se till att de kvarvarande skattebetalarna i landstinget Västmanland inte drabbas av ökade kostnader på grund av länsbytet.

Glenn Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons