Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedersförtrycket måste bekämpas varje dag

Annons

Det är nu sju år sedan Fadime Sahindal mördades av sin pappa i Uppsala. Mordet väckte mycket starka reaktioner och hela det svenska samhället ställde upp för unga invandrartjejers rätt att leva ett självständigt liv. Till Fadime Sahindals begravning kom 5 000 människor, bland dem kronprinssessan Victoria, riksdagens talman Birgitta Dahl och integrationsminister Mona Sahlin. Begravningen blev därmed en stark markering för alla unga kvinnors rätt att, oavsett bakgrund, leva sina egna liv. Politiskt följdes engagemanget upp av insatser för att erbjuda hotade unga kvinnor skyddat boende. Den socialdemokratiska regeringen drev även frågan om stöd för invandrartjejer på europeisk nivå.

Den uppmärksamhet som mordet på Fadime Sahindal fick och den ställning den svenska regeringen tog för invandrartjejer påverkade också andra länder. I Storbritannien har tjejer försvunnit under många år utan att vare sig polis, medier eller politiker har ansett att detta är ett brittiskt problem. Attityden har varit att invandrare får lösa sina problem själva. Förhållandena är likartade i Tyskland, Holland och Frankrike, tre länder som vi har egen kunskap om. I Storbritannien startade polisen med hänvisning till Sverige förundersökningar av över hundra fall där unga tjejer hade försvunnit.

Första hedersmordet som kom till rättslig prövning i Sverige var när den kristne palestinske fadern mördade sin dotter 1994 för att hon ville gifta sig med en muslimsk man. Tingsrätten i Lindesberg tog hänsyn till mannens kulturella bakgrund och dömde honom för dråp i stället för mord. Många kvinnor, som är födda i länder där hedersmord förekommer, blev väldigt upprörda över att de inte kunde räkna med att deras liv har samma värde som svenskfödda vänners liv.

I kulturerna i Mellanöstern och kring Medelhavet har en familjs heder sedan urminnes tider förknippats med döttrarnas oskuld och sedesamma leverne. Enligt traditionen hotas en familjs heder av att flickan lever ett "osedligt" liv. Vanäran kan också bestå i att den unga kvinnan vägrar att gifta sig med någon som släkten har utsett utan gifter sig med någon som hon väljer själv. Släktens heder kan återupprättas om kvinnan avrättas. Vi vet att omgivningen än i dag i Sverige visar förståelse för dem som mördar unga kvinnor när dessa har vanärat sin familj.

Vi är glada över att förtrycket mot unga invandrartjejer har fått stor uppmärksamhet och att värderingarna inom olika invandrargrupper börjat förändras. Till dem som ändå hävdar att det inte har hänt något i kampen mot hedersförtryck vill vi säga att det har hänt otroligt mycket på 15 år. Kulturell bakgrund är inte längre en förmildrande omständighet vid ett mord. Poliser, lärare, socialsekreterare och vårdcentraler är medvetna om att hedersrelaterat våld förekommer.

Men det som däremot oroar oss är framväxten av religiösa och etniska skolor och vårdcentraler. I religiösa och etniska skolor är risken stor att tjejerna isoleras och hindras ifrån att ta intryck av det fria liv jämnåriga tillåts leva. Föräldrar som skickar sina barn till dessa skolor vill "skydda" dem från att träffa människor som är annorlunda än de själva.

Med Vårdval Stockholm följde etableringen av etniska och religiösa vårdcentraler. Därmed stängs möjligheten för många utsatta unga kvinnor och flickor att söka hjälp utanför föräldrarnas krets. Vi tycker att det är oacceptabelt att använda skattemedel till att skapa slutna enklaver där unga tjejers frihet begränsas.

Nalin Pekgul

ordförande för det Socialdemokratiska kvinnoförbundet

Mikael Damberg

riksdagsledamot och ordförande i Fadime Sahindals minnesfond

Miriam Afrasiabpour

ordförande för Arosdöttrar i Våsterås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons