Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helhetssynen styr vår ideologi

Annons

Inger Elison (c) kritiserar landstingsledningen på orätta grunder för att brista i helhetssyn. Detta är en orättvis kritik. Det är just genom att värna och utveckla den decentraliserade vården i Västmanland som vi har tagit ett stort helhetsansvar med patientens bästa för ögonen.

Samtidigt har vi också koncentrerat resurser till en specialistvård av mycket hög klass. Vi har prioriterat vårdens resurser till förmån för en utvecklad vårdideologi där patientens trygghet står i centrum. Vi har tagit ett helhetsgrepp för en bra sjukvård även i framtiden.

Oavsett om patienten ringer till hälsoupplysningen, promenerar in på vårdcentralen eller rullar in på bår till akutmottagningen möts patienten av skicklig personal som har särskild kompetens för att göra helhetsbedömningar och prioriteringar.

Vi vill särskilt framhålla familjeläkarnas roll att fungera som en lots för patienteni en förändrad vårdstruktur. Många patienter saknar ork eller kunskap för att själva ta ansvar för sina egna vårdval. I det läget är det guld värt att ha tillgång till en egen vårdcentral med ett kompetent arbetslag av läkare, sjuksköterska, sjukgymnast och andra specialister som kan se hela människan bakom patientens personnummer och lotsa patienten vidare.

Att förbättra kontinuiteten inom vårdkedjor så att väntetiderna förkortas är viktigt. Men vi måste komma ihåg att väldigt många patienter har fler än en krämpa. I en fungerande vårdkedja får patienten snabb hjälp när det gäller en diagnos.

Samtidigt mår samma patient dåligt av flera andra orsaker eller på grund av bieffekter av medicinintag etcetera. Därför skall den patientansvarige läkaren på vårdcentralen vara basen i patientens trygghet. Genom vår satsning på närsjukhusen skapar vi en vård som ännu bättre kan ta emot dessa patienter med flera sjukdomar på en gång.

Vårdcentralens personal skall också vara en garanti för att patienten inte blir offer för något "Svarte Petter-spel" i den kommunal omsorgen. Just nu pågår därför ett omfattande utvecklingsarbete att i samarbete med kommunerna och genom ett helhetsgrepp organisera en avancerad och mänsklig hemsjukvård.

Allt detta står inte beskrivet i detalj

i landstingsplanen. Men det är förvånande att Inger Elison är så okunnig om de värderingar och den helhetssyn som ligger bakom majoritetens sätt att utveckla vården i Västmanland. Det råder absolut ingen brist på dokument som beskriver hur den decentraliserade vården i Västmanland skall utvecklas vidare. Detsamma gäller för övrigt dokument som beskriver de styrande partiernas demokratisyn!

För övrigt betonar landstingsmajoriteten värdet av helhetssyn både på sidan 12 och sidan 15 i landstingsplanen 2005-2007. Läs detta, Inger!

Börje Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons