Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre lägre arbetslöshet än ännu högre överskott

Annons

"Vi är stolta över vad som uppnåtts, men vi är inte nöjda." skrev vi i vår förra debattartikel om statsbudgeten. Tord Säfvestad citerar exakt den del i denna mening som passar just honom i hans replik (VLT den 22 september). Något säger denna citatkonst trots allt om Tord Säfvestads debatteknik.

För Tord Säfvestad liksom andra med likartad inställning blev Kjell-Olof Feldt ett trovärdigt sanningsvittne först sedan han lämnat posten som finansminister. Hänvisningen till honom om vår ekonomiska politik snart 15 år senare väger därför lätt som argument.

Om man bemödar sig att titta på de enskilda nationella staternas ekonomi inom EU, konstaterar man ganska snabbt att Sverige tillsammans med de övriga nordiska länderna intar en tätposition.

Flera av de stora länderna ute i Europa kämpar för att klara målet att ha en offentlig ekonomi vars underskott inte får vara större än -3 procent. För Sveriges del ligger vi för närvarande på ett överskott i den offentliga ekonomin på cirka +1 procent och under de närmaste åren har vi enligt finansplanen en fortsatt positiv utveckling.

Det talas mycket om högkonjunktur i vårt land just nu. Det är sant att kurvorna pekar åt rätt håll, men fortfarande har högkonjunkturen inte nått sysselsättningen.

Det är viktigt att ha en stark ekonomi och man kan alltid önska att den vore än starkare. Vi tycker ändå att det är viktigt i det läge vi nu har att stimulera sysselsättningen för att snabbare få fart på alla hjul i samhället.

Hellre lägre arbetslöshet än någon tiondel ännu högre överskott i de offentliga finanserna, är den slutsats som vi socialdemokrater står bakom. Tord Säfvestad liksom andra med likartad inställning verkar föredra det motsatta.

Vårt mål är full sysselsättning. Detta går hand i hand med att stärka välfärden. Därför får landsting och kommuner ökade resurser i nästa års statsbudget. För Landstinget Västmanland handlar det om ett tillskott i storleksordningen 70 miljoner kronor, och för Västerås kommun cirka 90 miljoner kronor inklusive riktade statsbidrag.

Detta är ett betydande resurstillskott som kan användas till ytterligare förbättringar av hälso- och sjukvården, fler medarbetare i förskolan och skolan, omsorg om äldre och funktionshindrade och mycket mer.

Fler i arbete ökar också efterfrågan i hela samhällsekonomin, vilket även kommer den privata sektorn till godo. Därtill ökar skatteintäkterna för landsting och kommuner om det finns fler i arbete.

Att försöka antyda att vi socialdemokrater tar lätt på ekonomiska frågor motbevisas påtagligt av verkligheten de senaste tio åren. Vi för en ekonomisk politik som tar ansvar för Sverige långsiktigt och som syftar till att alla ska ha en plats i samhället på rimligt lika villkor. Vi har tagit ett steg närmare detta mål med denna budget, men som alltid i politik så finns det mer att göra.

Slutligen när det gäller statsskulden. Det är korrekt att den ökar något i nominella tal, men det är lika korrekt att statsskulden minskar som andel av BNP. Det senare är faktiskt mycket viktigt.

Den privatperson som köpte ett hus för 400 000 kronor för 20 år sedan som nu är värt 1,2 miljoner kronor, är ju inte fattigare nu även om hon eller han under tiden har lånat upp ytterligare 100 000 kronor. Detsamma gäller när vi ser att statsskulden minskar som andel av BNP.

SVEN-ERIK ÖSTERBERG

ULLA PERSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons