Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hellre skridskoslingor och friluftsbad än en skejtpark

Annons
Full fart. Mälarisen har lockat till sig många motionärer den gångna vintern.foto: jonas Bilberg/VLT:S arkiv

Västerås fick till slut, förra vintern, efter många års väntan en utökning av plogade skridsko-slingor på Mälaren. Detta tack vare ett privat initiativ, som också stod för plogningskostnad. Majoriteten av förtroendevalda i tidigare teknik- och idrottsnämnden, och senare i kultur-, idrotts- och fritidsnämnden har under tidigare år inte visat något engagerat intresse för västeråsarnas önskan om fler slingor utöver den i Björnösundet. ”Kostar för mycket pengar” har varit motiveringen för ointresset.

Västeråsarna måste få njuta av Mälaren såväl under sommar- som vintertid. Den nu snart gångna vintersäsongen har varit kort men bjudit på några härliga skridskodagar, då Mälar-isen har lockat till sig många motionärer. Här har anordnats Arosrännet, som lockade fler skridskoåkare än väntat, vilket bevisar hur populärt det är med skridskoåkning i Mälarstaden. Fler startande i ”rännet” lär det bli kommande år om det kommer åter, vilket skridskofolket hoppas.

Kommunalekonomi är inte alltid så lätt att begripa. För vissa objektsområden finns alltid pengar – för andra är det oftast tomt i stadens kassaskrin. Den här säsongen bidrar kommunen till plogning av de utökade slingorna med 45 000 kronor och det är bra, men inte tillräckligt. Det tycks vara viktigare att stödja isbanan på Stora torget än motions-banorna på Mälarens is. Förutom en investering på 300 000 kronor av torgbanan betalar kommunen cirka 140 000 kronor per år i driftskostnad, enligt en notis i VLT.

I VLT den 8 februari kunde vi läsa att det ska satsas på en betongpark för Västerås skejtare. Det finns tio miljoner kronor reserverade för projektering och byggande av denna park vid Lögarängen. Den ska bli centralt placerad, på en öppen plats, och vara klar 2013.

Snälla politiker i Västerås stad – ställ den här stora investeringskostnaden för ett litet antal skejtare mot en blygsam kostnad för ut-ökad plogning av isbanor på sjön för tusentals skridskosugna västeråsare! Vad tror de merparten av västeråsarna helst vill ha för skattepengarna – en betongpark eller för mer friluftslivssatsning på Mälaren? Isbanorna kan också vara ett viktigt inslag i marknadsföringen av Västerås Mälarstaden!

Om nu stadens kassa saknar pengar så behövs hårdare press på de idrottsföreningar, som är skyldiga kommunen flera miljoner för hyra av arenor så att de ökar takten i att göra rätt för sig ekonomiskt. Pengarna behövs bland annat för prioritering av många insatser för västeråsares hälsofrämjande friluftsverksamheter året runt vid Mälaren – som till exempel fortsatt upprustning av friluftsbad och för skötsel av skridskoslingor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons