Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Nordin: Skamligt avtal sänker brandskyddet.

Deltidsbrandmännen är ryggraden i räddningstjänsten

Annons

Gör nytt avtal det svårare att släcka bränder?

Missnöjet med det nya avtalet som Sveriges Kommuner och Landsting SKL tagit fram för landets deltidsbrandmän är som känt väldigt stort. SKL har fått som uppgift att sätta marknadsmässiga löner.

Politiker vill inte lägga sig i. Vem ser då till att rätta till detta misstag?

Deltidsbrandmännen har inte fått någon höjning de sista två åren. I ett försök att protestera mot orättvisorna gick vi ut i strejk 2015.

Det kom signaler om att i år skulle det tas igen det som vi förlorat de senaste åren. Resultatet blev istället en sänkning med 8-15 procent.

När jag är tvungen att lämna ordinarie arbetsplats för att åka på utryckning från och med den andra timmen eller under brandövning så förlorar jag pengar på det. De flesta av oss har en lägre lön från Räddningstjänsten mot den vi har hos vår huvudarbetsgivare. Det känns inte rimligt att vi ska förlora pengar genom detta.

Vi ska klara allt från is-/vattenlivräddning, bilolyckor, olika typer av kemikalie- och gasolyckor, brand i byggnad och skog, saneringar, sjukvårdsinsatser, tåg- och bussolyckor. Oavsett så är vi där! Ibland får vi se saker de flesta inte ens har sett i sina mardrömmar.

Faktum är att deltidsbrandmännen utgör ryggraden inom räddningstjänst just för att den är så otroligt kostnadseffektiv jämfört med andra alternativ. 70 procent av brandmännen är deltidsbrandmän och heltid finns bara i de större städerna.

De som inte lever med en deltidsbrandman har nog svårt att förstå de belastningar det innebär. Vi lever med tre lojaliteter. Våra familjer, huvudarbetsgivaren och Räddningstjänsten.

Som alla andra är vi hos huvudarbetsgivaren minst 40 timmar per vecka. Utöver det har vi jour dygnet runt 24-7 i mitt fall var tredje vecka.

Om jag är på utryckning hela natten så förväntas jag ändå vara på mitt ordinarie arbete när det börjar på morgonen. De som ofta drabbas är därför familjen.

Fråga er om SKL har utfört sitt arbete på ett tillfredsställande sätt!? Att gå in och sänka lönerna. Ett centralt avtal får aldrig försämras av ett lokalt avtal, däremot får ett centralt avtal alltid förbättras lokalt.

Nu har SKL skrivit med att det centrala avtalet på många punkter inte får förbättras och bakbundit kommunerna? Är det lagligt?

I över två år har Brandmännens Riksförbund försökt att få till bättre löner, varnat för svårigheten att rekrytera och behålla brandmän. De har strejkat och protesterat med enda resultat att SKL nu går in och sänker lönerna.

När då deltidare ger upp och säger upp sig så stämmer SKL BRF och uppmanar de lokala arbetsgivarna att stämma enskilda deltidsbrandmän. Är det pinsamt? Svar: JA!

Oavsett hur det är så är det rätt ointressant vad som står i avtalet och hur det kommit fram. När så många enskilda deltidsbrandmän nu ger upp hoppet och säger upp sig för att de inte längre tror att det blir en bra lösning, så är det detta som är problemet!

Vems är då ansvaret att rätta till det här?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons