Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HGF: Försvara besittningsskyddet!

Annons

I VLT den 19 april kommenteras marknadshyresutredningen som överlämnats till Mats Odell. Ledarskribenten hoppas att regeringen ska arbeta för att "läget skall betyda mer för hyran". I sanning underligt att en liberal tidning pläderar för en statlig reglering av hyresnivåerna. Verkligheten: dagens hyror i Västerås - satta av bostadsmarknadens parter - tar hänsyn till läget i den utsträckning som hyresgästerna

tycker.

Ledarskribenten berättar dessutom att dagens hyressättningssystem innebär "att svarta pengar florerar". I sanning ett mycket spännande uttalande. Vilka svarta pengar florerar i Västerås för hyreskontrakt? Ledarskribenten bör för klarhets vinnande redovisa grunderna för yttrandet. Vi förutsätter att det inte bygger på uppgifterna från Fastighetsägarnas så kallade undersökningar i ämnet. Dessa undersökningar bygger på egna frågor till de egna medlemmarna. Det vill säga samma fastighetsägare som vinner på att måla upp en bild av florerande svarta pengar.

Det nuvarande bruksvärdessystemet ska ge hyresgästerna ett rimligt besittningsskydd. Detta besittningsskydd finns för andra boendeformer. Det är mycket intressant att jämföra med fastighetsskattedebatten. Fastighetsskatten hade tidigare en tydlig koppling till marknadsvärdet. En villaägare fick betala högre skatt om det var hårt tryck på bostadsområdet och grannhusen såldes till höga priser.

Villaägarens hus blev inte bättre men villaägaren drabbades ändå av högre skatt på grund av marknaden. Det fanns vissa begränsningsregler för att skydda de boende något, men det hävdades i debatten att husägare drevs från sina hem på grund av fastighetsskatten. Denna utformning av fastighetsskatten slopades av regeringen.

Det ansågs orättfärdigt att marknaden skulle sabotera villaägarnas besittningsskydd. Men nu föreslår den statliga marknadshyresutredningen att marknaden ska sabotera hyresgästernas besittningsskydd. Var finns logiken? Var finns rättvisan?

Georg Hardt

utredare

Hyresgästföreningen

Hans Ohlsson

ordförande

Hyresgästföreningen i Västerås

VLT svarar:

Svarta pengar är främst ett problem i de riktigt stora städerna. Det är där hyrorna i attraktiva lägen skulle påverkas mest av utredarens förslag. Saknas svarthandel är det ett tecken på att större utrymme för marknadshyror skulle få en begränsad effekt på hyrorna, dessutomt finns en broms inbyggd i utredningsförslaget.

VLT anser att skenande taxeringsvärden gjorde justeringar av fastighetsskatten nödvändiga. Men kopplingen till marknadsvärdet borde vara större än den är efter regeringens förändringar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons