Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HGF Västerås: Ohållbart att små hyresrätter byggs i så långsam takt

De flesta unga vuxna vill bo i hyresrätt, men minst 216 000 unga saknar lägenhet.

Annons

Hyresgästföreningen är övertygade om att samhället behöver hyresrätter för att fortsätta utvecklas, det är en del av arbetsmarknads-, utbildnings- och integrationspolitiken. Ett lättillgängligt och billigt boende är enormt viktigt för att skapa förutsättningar för folk att utbilda sig, ta ett nytt arbete och att bilda familj.

De stora kullarna födda på åttiotalet är nu i en ålder där de eftersöker större boende, men alla har inte möjlighet eller ens viljan att ta lån för att köpa sin bostad. Samtidigt har vi en stor nittiotalskull som eftertraktar små lägenheter. Studentboendens hyror är höga i jämförelse med andra små hyresrätter, trots att studenters inkomst i princip motsvarar existensminimum.

Som exempel kan jag nämna mitt eget boende, jag betalar i min nuvarande hyresrätt hälften så mycket i hyra per kvadratmeter än vad jag gjorde som student. Detta trots att lägenheterna håller samma standard och har samma läge. Förvisso kan man erhålla bostadsbidrag som student, men den möjligheten bör absolut inte skapa förutsättningar för hyresvärdar att ta ut mer i hyra.

Under 2010 byggdes 3 444 små hyresrätter (ettor och tvåor). Sett i ljuset av att det finns 1,3 miljoner unga mellan 19 och 29 år, är läget dystert, då man räknar med att högst 6000 hyresrätter kommer byggas i år. Det är ohållbart att byggnationstakten är så låg, fler hyresrätter måste byggas och miljonprogrammen rustas!

75 procent av alla kommuner har brist på hyresrätter, och 50% beräknas ha brist på bostäder som unga efterfrågar. Och det är inte så konstigt att ingen vill bygga, då kostnaden för en nybyggd hyresrätt är 2000 kronor högre per månad än för ett ägt alternativ. Detta beror på att hyresrätten är missgynnad på marknaden, då rotavdrag och skatteregler står i vägen för ett ökat byggande.

Det vill Hyresgästföreningen ändra på! Det är det enda sättet att skapa fler bostäder till unga och skapa ett rättvist boende!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons