Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien upprepar sig

Annons

"Vi är stolta ?" skrev s-trion Carin Jämtin, Sven-Erik Österberg och Ulla Persson i måndagens debattartikel.. De inleder med sedvanlig (s)nedvriden historiebeskrivning om den ekonomiska krisen under de borgerliga åren i början av 1990-talet.

Tyvärr "glömde" de bort att berätta om orsaken. Det gjorde däremot inte den förre socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt i sin bok "Alla dessa dagar ?" som kom ut 1991.

Om s-valrörelsen 1988 skriver han bland annat: "Vi beskrev landets ekonomi i alltför ljusa färger - ett bedrägeri som avslöjades våren 1989. Vi ställde ut konkreta löften - som sedan måste svikas."

"Vi visste ju att räkenskapens dag skulle komma också för oss, när våra skattesänkningar och reformer skulle betalas."

"? vi utfärdade löften utan täckning."

"Att vi vann 1988 års val på fel sätt skulle visa sig ganska snart."

När Kjell-Olof Feldt insåg det lönlösa i att i den socialdemokratiska regeringen kämpa för en ansvarsfull ekonomisk politik avgick han som bekant i februari 1990. Året därpå överlämnades konkursboet till en borgerlig regering.

Tyvärr tycks den rödgröna röran vara på väg att upprepa 1980-talets misstag. Under högkonjunktur ska man tydligen öka den redan gigantiska statsskulden med en massa miljarder, som förmodligen kommer att användas som valfläsk inför 2006.

Historien upprepar sig, men Carin Jämtin Co är stolta. Vart är Sverige på väg?

TORD SÄFVESTAD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons