Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp jorden och få lägre skatt

Annons

Med centerpartiets politik får du lägre skatt om du hjälper till att rädda jorden. Det är en del i vår moderna miljöpolitik som hellre använder morötter än piskor.

Ett av de största hoten mot vår miljö är den globala uppvärmning som är resultatet av människans utsläpp av så kallade växthusgaser, till exempel koldioxid. Resultaten kan bli förödande för många delar av vår jord, med stigande havsytor som dränker det som tidigare varit tätbefolkade områden och förändringar av klimatet som ökar risken för oväder. Och vi i Sverige kommer inte att vara opåverkade, tvärtom förväntas temperaturen öka mer i Sverige än vad den gör i genomsnitt på jorden. Detta kan leda till mildare vintrar, mer regn och kraftigare oväder också här.

För oss i centerpartiet har frågan om den globala uppvärmningen länge varit en prioriterad fråga och vi har lagt många förslag för att Sverige ska ta sin del av det globala ansvaret. Vi har också betonat vikten av att få till internationella överenskommelser och regler som gör att också andra länder tar sitt ansvar.

Den stora utmaningen är transportsektorn, som i dag är den sektor där det är besvärligast att hitta alternativ. Men det finns lösningar för att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser.

Ett första steg är att lära alla som kör att göra det på ett mer miljövänligt sätt, genom så kallad eco-driving. Men på sikt är det nödvändigt att helt få bort de fossila bränslena från bilar, bussar, lastbilar och andra typer av transporter.

I dag handlar det framför allt om etanol och biogas, båda drivmedel som förutom att vara relativt miljövänliga, kan bidra till att ge jobb och företagande i Västmanland. I framtiden är det troligt att dessa drivmedel kompletteras med andra. Vi föreslår därför en rejäl satsning på forskning för att få fram alternativa drivmedel.

Även om mycket skett på senare år, behöver omställningen accelereras. För att klara detta måste den offentliga sektorn gå före. Det borde till exempel vara självklart att landstinget i sin upphandling av bilar och transporttjänster ställer krav på att det ska ske med miljöanpassade fordon så långt det är praktiskt möjligt.

Från centerpartiet vill vi också stimulera privatpersoner att köra miljövänligt. Vi vill därför ge dem som köper en miljöbil en skatterabatt på 10 000 kronor. Så för dig som tänker på miljön lönar sig en röst på centerpartiet, både för miljön och för den egna plånboken.

Jörgen Johansson

Birgitta Andersson

Det finns lösningar för att minska transportsektorns utsläpp av växthusgaser, skriver riksdagsledamoten Jörgen Johansson (c) och landstingsledamoten Birgitta Andersson (c).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons