Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att bryta oljeberoendet

Annons

Bensinpriset har nått nivåer vi inte sett förut. Prognosen inför sommaren kan göra vilken bilägare som helst chockad. Vårt beroende av oljan och konsekvenserna av en begränsad tillgång gör sig påmind. Många har trott att det som nu sker hör en avlägsen framtid till. Så är det inte. Framtiden är redan här.

Oljekrisen på 1970-talet visade tydligt hur sårbart samhället är. Det relativa lugn som rått på oljemarknaden under 1990-talet och framåt beror på att efterfrågan vuxit långsamt. Men efterfrågan på energi kommer att öka markant. En av orsakerna är utvecklingen i de fattigare delarna av världen. När 1,3 miljarder kineser eller 1,1 miljarder indier bestämmer sig för att "bli med bil" påverkar det konsumtionsmönstret radikalt. Dagens höga bensinpris är inte en engångsföreteelse, det är snarare en tendens och det krävs kraftfulla åtgärder för att komma bort från vårt oljeberoende.

Miljöministern Lena Sommestad har uttalat att landets bensinmackar ska tvingas att tillhandahålla förnybara bränslen. Vi ser hellre att vi börjar med att stimulera och öka alternativen. Det vill säga; ge bidrag till de tusen första bensinmackar som erbjuder miljövänligare bränslen. På sikt måste det dock finnas tydliga signaler om att det är lagar och hårdare reglering som gäller.

Varför? Faktum är att det kvittar hur mycket tillgång till alternativa bränslen vi har om vi inte också ställer krav på biltillverkarna att tillverka fler miljövänliga bilar. Det är, som Sommestad själv konstaterar, endast en halv procent av våra personbilar som i dag går på miljövänliga bränslen. Från centerpartiet anser vi att regeringen måste våga gå tuffare fram mot biltillverkarna. Beskedet om ett förbud om försäljning av nytillverkade fossilbränsledrivna fordon måste ges snarast.

Miljöministern påpekar stolt att under 2005 ska 25 procent av alla statliga bilar som köps in vara miljöbilar. Det är ett lågt satt mål från regeringen. Om landets regering ställer krav på bensinmackar att tillhandahålla alternativa bränslen borde den själv bidra till att det finns fler miljöbilar.

Centerpartiet anser att det är hög tid att bryta oljeberoendet, i Europa och globalt. En omställning till ett hållbart energisystem är nödvändigt av miljöskäl, av ekonomiska skäl, men också av geopolitiska och säkerhetsmässiga skäl. Sverige och övriga EU-länder har möjligheten att utvecklas till ledande industriländer, på den globala marknaden, inom ett område som har stor tillväxtpotential. I stället för att vara beroende av stora oljefyndigheter i andra delar av världen kan vi själva producera den energi vi behöver lokalt och regionalt.

Allt talar därför för att EU kan bidra till en världsordning som ger ökad ekonomisk rättvisa, bättre miljö och långsiktigt hållbara förutsättningar. Det innebär såväl tillväxt som välstånd i en säkrare värld. Sommestad, det är dags att agera, det är nu som chansen finns!

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons