Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att påverka valet 2010

Denna vecka är det ett år kvar till val för kommun, landsting och riksdag.

Annons

Många aktörer har bra politiska förslag som kan förändra samhället. Tyvärr kommuniceras alldeles för många av dessa idéer för sent eller inte alls. Valet 2010 och viktiga valfrågor påverkas inte bäst månaderna innan valet, det är nu när politiken utformas som de stora striderna avgörs. Om inte fler aktörer är aktiva i att påverka politiken kommer den att bli mindre verklighetsförankrad. Till den som vill påverka valet 2010 vill vi ge tio tips.

1. Prata jobb. I tid av lågkonjunktur kommer frågor som har att göra med sysselsättning ligga högst på dagordningen. Vilken fråga du än vill driva, försök visa hur den kan påverka sysselsättningen positivt.

2. Agera tillsammans. Att representera en organisation eller ett företag kan ge mer tyngd än om du driver en fråga i eget namn. Bilda ett nätverk med personer och du visar att ditt förslag har stöd från många.

3. Fokusera. Var konkret i de förslag du presenterar. Välj en fråga som är viktigast, inte tio frågor som är lika viktiga.

4. Sätt upp delmål. Om ditt förslag innebär stora kostnader, sätt upp delmål som gör att politikerna kan gå dig till mötes en liten bit åt gången.

5. Skapa allianser. Att skriva under en debattartikel eller uppvakta en politiker tillsammans med en oväntad samarbetspart kan väcka uppmärksamhet och intresse.

6. Var en hjälpande hand. Berätta inte bara om ett problem, berätta gärna om hur du tror att man från politiskt håll kan lösa problemet.

7. Skapa publicitet. Partierna prioriterar frågor som är aktuella i media. Genom att kontakta en journalist eller skriva en insändare till din lokala tidning kan du få den uppmärksamhet som lockar politikernas intresse.

8. Gör en enkät. Istället för att säga att skolmaten i kommunen är för dålig, gör en enkät som visar att åtta av tio elever tycker att skolmaten är för dålig. Med siffror blir du mer trovärdig och intressant för journalister.

9. Arbeta lokalt. Många frågor avgörs på lokal nivå, underskatta därför inte vikten av att ha kontakt med lokalpolitiker. Även riksdagspolitiker har ett stort intresse av att träffa väljare från sitt eget hemmalän.

10. Krångla inte till det. Ring den politiker som har ansvar för din fråga, boka in ett möte, och ta med dig ett kortfattat underlag som består av en tydlig problembild klädd i siffror och ett lika tydligt åtgärdsförslag om vad politikern bör göra. Publicera samma dag en insändare i din lokaltidning.

Att påverka ett partis politik måste inte vara svårt och komplicerat, tvärtom; även den resurssvaga organisationen, det lilla företaget eller den enskilda individen kan forma framtidens politik. Ju fler förslag som når fram till våra politiker, desto bättre blir den politik som påverkar vår vardag. Ta initiativ och påverka nästa års val redan nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons