Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid för regeringsskifte?

Annons

Tacka våra företagare och deras anställda för att det just nu ser ljusare ut för svenskt näringsliv. Göran Persson klappar sig för bröstet och tar åt sig äran för industrins framgångar.

Äras den som äras bör, nämligen de svenska företagen.

Har socialdemokraterna med cirka 5 000 anställda på regeringskansliet bidragit med ett enda riktigt jobb? Byråkraterna utan näringslivserfarenhet torde närmast utgöra ett hinder för landets företagare. När cirka en miljon människor står utanför den normala arbetsmarknaden drabbas speciellt ungdomarna hårt. Göran Persson undviker besvärande statistik. Med statistik kan man bevisa det mesta. Går det bra för Sverige när så många står utan ett meningsfullt arbete?

Den socialdemokratiska skolpolitiken kan liknas vid en mindre katastrof. Duktiga lärare och elever har alltför ofta drabbats av kaotiska arbetsförhållanden. Det är inte ovanligt att skolor till och med måst stängas, i min generation något fullkomligt otänkbart. En sänkt kunskapsnivå bådar inte gott för framtiden, när Sverige måste kämpa i en ökande globaliserad miljö. På riksplanet är en ny näringspolitik absolut nödvändig jämte en skolpolitik som stimulerar ungdomarna. Även föräldrarna måste slå vakt om en effektiv skola, där kunskaper och trivsel går hand i hand.

Västerås kommun borde snarast finna ny, kompetent ledning av flygverksamheten. Den omdebatterade flygskatten är ett mindre problem. Det verkliga problemet är en skrämmande brist på kompetens. Ordföranden för flygplatsens styrelse har definitivt hamnat på fel plats.

Teknikbyn borde helt privatiseras. En styrelse utan myndighetspersoner och före detta kommunalpolitiker borde vara något att eftersträva.

Självklart påverkar regeringens förslag mycket av den kommunala handlingsfriheten. Under denna valperiod har västeråspartiet försökt få igång en seriös debatt för västeråsarnas bästa. Men ack nej, socialdemokraterna tiger som muren. Okunskap eller nonchalans? Det finns spår som avskräcker efter ett långvarigt socialdemokratiskt maktinnehav. Strävan efter makt är mänsklighetens farligaste drivkraft.

Som sagt, Sverige behöver ny närings- och skolpolitik. Vi måste också minska avståndet mellan väljare och politiker genom att skapa en dialog. Inte minst gäller detta Västerås.

Lennart Jansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons