Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern är farlig för småföretagandet!

Annons

Nu ökar företagandet kraftigt i Sverige. Inte på 20 år har det startas så många företag. Här i Västmanlands län startas nästan 1 000 företag per år.

Socialdemokratins modell för att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa framtidens jobb är att satsa på skolan, bygga ut högskolan, skapa möjligheter för människor att gå från gamla till nya jobb och inte minst genom att göra det ännu lättare att bli företagare, vara företagare och växa som företagare.

Det är en modell som bidragit till att Sverige under de senaste tio åren har haft en ekonomisk tillväxt som varit högre än genomsnittet inom såväl EU som OECD samt att 300 000 fler människor i dag har ett jobb.

Högerns modell för att stärka företagandet är att öka ojämlikheten i samhället. Det är en politik med försämrad trygghet på arbetsmarknaden, sänkt a-kassa till 5 000 kronor i månaden och med privatiseringar av stora delar av vår offentliga välfärd. Syftet är att pressa lönerna för stora löntagargrupper.

Högerns attack på löntagarna skulle innebära att efterfrågan på företagens, särskilt småföretagens, tjänster och varor minskar. Många tvekar säkert att köpa ett nytt kök när högerns politik innebär att mattan rycks undan för den som blir sjuk? Högerns modell är inte bara orättvis den är dessutom farlig för småföretagandet.

Socialdemokratin möter i stället framtiden genom att öka forskningssatsningarna med 2,3 miljarder kronor, satsa en miljard kronor på framtidsinriktade program för nyckelbranscher samt genom att sätta målet att en procent av BNP ska gå till offentligt finansierad forskning.

Socialdemokraterna möter också framtiden genom att satsa 260 miljoner på kvalitén i högskolan och bygga ut högskolan med 17 500 platser. Det innebär 400 fler platser och 8 miljoner kronor för ökad kvalitet på Mälardalens högskola.

Ett brett program genomförs för att stärka företagandet i Sverige. För att underlätta generationsskiften i företagen har arvs- och gåvoskatten avskaffats. Skatten för fåmansbolag har sänkts med en miljard kronor. En nationell satsning på 130 miljoner kronor för att öka ungdomars intresse för entreprenörskap har inletts. Två miljarder kronor satsas för att stärka tillgången på riskkapital. Handels- och exportfrämjandet har ökat med 100 miljoner kronor och regionala exportrådgivare har anställts i varje län även här i Västmanlands län. Därtill genomförs 300 konkreta åtgärder för att minska företagens regelbörda.

Detta är satsningar som bidragit till den starka utvecklingen av företagandet som nu ger resultat i form av fler jobb. Nu går socialdemokraterna vidare med nya satsningar:

1. Arbetsgivaravgiften sänks temporärt för de enmansföretagare som anställer.

2. Företagens skatteadministration ska minska med 20 procent fram till år 2010.

3. Trygghetssystemen för företagare ses över. Målsättningen är att företagare i så stor utsträckning som möjligt ska omfattas av samma trygghet som anställda.

4. 900 miljoner kronor satsas för att stimulera forskning och utveckling i mindre företag och 60 miljoner satsas under tre år för att utveckla industriella utvecklingscentras verksamhet.

Att systematiskt och seriöst förbättra villkoren för Sveriges företag och entreprenörer är den modell som vi vill fortsätta arbetet med. Jag är övertygad om att den generösa och generella välfärden är en styrkefaktor för Sverige och bidrar till vårt näringslivs framgångar.

Högerns politik med försämrad trygghet och sänkta löner är inte bara orättvis. Den är också ett hot mot Sveriges småföretagare.Thomas Östros

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons