Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern hotar jämställdheten

Annons

Trots år av jämställdhetssträvan har vi fortfarande ett könssegregerat arbetsliv. Två stora orättvisor för kvinnor är dels den ofrivilliga deltiden och dels de låga lönerna som finns både inom privat och offentlig sektor. Kvinnors rätt till eget arbete och egen försörjning är en grundförutsättning för ett jämställt samhälle. Dessa orättvisor är facit på att vi inte har gjort tillräckligt för att uppnå ett jämställt samhälle. Vi socialdemokrater kommer inte sluta kämpa förrän kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter.

Jämställdhetsutredningen från Gertrud Åström är oerhört viktig. Den är viktig för att man lyfter upp jämställdhetsfrågorna på dagordningen och man har konkreta förslag till vad vi kan göra för att Sverige ska bli mer jämställt. Mycket av utredningens förslag har vi i S-kvinnor pekat på länge. Till exempel kvinnors rätt till att arbeta heltid med deltid som möjlighet samt vikten av att dela föräldraförsäkringen lika mellan mamman och pappan.

Utredningen pekar också på de osakliga löneskillnaderna som finns mellan män och kvinnor. Där måste man arbeta mycket hårdare för att eliminera dessa löneskillnader. Lokala aktörers samarbete är väldigt viktigt. Kommuner, landsting och länsstyrelse måste samarbeta i större utsträckning än vad som sker i dag.

Även om socialdemokraterna inte gjort tillräckligt för att eliminera orättvisorna mellan könen så ligger inte hotet mot jämställdheten till vänster på den politiska skalan. Jämställdhet och feminism går inte att hålla undan från höger- och vänsterskalan i politiken.

Skillnaderna mellan kvinnors och mäns olika villkor handlar

i grund och botten om hur samhällets resurser fördelas och hur arbetet organiseras. Lösningar på problemen blir väldigt olika beroende på om de kommer från höger eller vänster. På vilket sätt anser moderaterna att individen stärks i arbetslivet genom att ersättningsnivåerna i socialförsäkringen sänks och möjligheten att teckna kollektivavtal försvagas?

En röst på borgarna innebär ett steg tillbaka för jämställdheten. Det finns många exempel. Den borgerliga alliansens avdrag för hushållsnära tjänster leder bara till att de gamla könsstereotypa rollerna bevaras genom att man ger skatterabatt till de familjer där mannen inte tar ansvar för hem och barn. Hotet mot jämställdheten finns längst till höger med Reinfeldt i spetsen.

Anna Wallén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons