Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högern lägger ansvaret på kvinnan

Annons

Som s-kvinna är jag väldigt glad över att högern börjat debattera jämställdheten. Det är en fråga som ofta hamnar i skymundan. s-kvinnor brukar ofta vara ensamma i jämställdhetsdebatten som är väldigt viktig för att synliggöra skillnaderna mellan höger och vänster på den politiska skalan. Jag är särskilt glad över att företrädare från moderaterna ger sig in i debatten då de normalt inte har något engagemang i jämställdhetsfrågorna.

Skillnaden mellan oss socialdemokrater och högern är att vi inte lägger ansvaret på den enskilda kvinnan att bryta de orättvisor som råder mellan könen. Borgarna utgår från att det är kvinnor som även fortsättningsvis ska klara pusslet av jobb, hem, barn och familj.

Samma analys visar borgarna när de hävdar att deras politik ska befria kvinnorna från kollektivismen. De vill inte eller vågar inte se att vårt samhälle är uppbyggt kring mäns överordning. Om politiker inte kan se detta strukturella förtryck kommer inte politiken att kunna leda till en förändring av samhället.

Vi socialdemokrater använder politiken för att öka jämställdheten. Dels jobbar vi internt inom partiet med bland annat varannan damernas på våra listor till kommun, riksdag och landsting.

I många bolagsstyrelser är kvinnor kraftigt underrepresenterade och det beror knappast på att det inte finns tillräckligt kompetenta kvinnor. Det beror på mäns överordning.

Vi socialdemokrater vågar se detta och ser politiken som ett verktyg för att öka jämställdheten. Vi lägger inte ansvaret på kvinnan som högern gör. Vad tänker moderaterna göra åt de ofrivilliga deltidsanställningarna? Hur vill moderaterna öka jämställdheten om man inte vill ha några "pappamånader" i föräldraförsäkringen?

Vi socialdemokrater är inte nöjda förrän män och kvinnor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Vi har dock jobbat hårt med att öka jämställdheten och jämför vi situationen för kvinnor i Sverige med andra länder så har vi kommit långt.

Reformer som utbyggd barnomsorg och föräldraförsäkring med särskilda pappamånader har gjort det möjligt för kvinnor att få betalt arbete och en egen ekonomi. Detta kan inte Agneta Berliner (fp) blunda för. De borgerliga partierna bortser från strukturerna och med sitt individperspektiv lägger de allt ansvar för den orättvisa maktfördelningen på kvinnan. Både män och kvinnor vinner på att jämställdhetsfrågorna debatteras men det är ytterst tveksamt om de vinner något på borgarnas politik.

Anna Wallén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons