Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan: Öppna fönstren

Annons

Professor Karin Markides, Vinnovas vice generaldirektör, hämtar idéer från Stanford.

Eva Björck-Åkesson och Elvy Westlund vid Mälardalens högskola talar sig varma för att slå ihop högskolan med universitetet i Örebro den 12 mars.

Frågan är om Mälardalens högskola ska vända blicken in mot Örebro, som egentligen inte präglas av kvalificerad industriell företagsamhet, eller ut mot den närmare belägna, växande och kunskapstäta Stockholm-Uppsalaregionen?

Skulle en sammanslagning med Örebro tända gnistor i huvudena på studenter och forskare i Västerås-Eskilstuna?

Knappast. Västerås har en tradition av industriell och ingenjörsvetenskaplig djärvhet med internationell inriktning. En vana vid samspel med toppkrafter inom vetenskap och företagsamhet i Sverige och utomlands. Det är i denna utåtriktade anda Mälardalens högskola kan skapa en framtid för sina studenter, lärare och forskare på en hårt konkurrensutsatt kunskapsmarknad.

Meningen med Högskolan är ju att studenterna, lärarna och forskarna ska nå toppresultat. Och göra något av sina kunskaper som även vi andra har nytta av. Högskolan är inte till för sig själv. Kunskaper och idéer blir inte innovationer av sig själva och svenska lärosäten är inte kända för att omsätta sin forskning och utveckling i nyttigheter. Lärarna och forskarna lever ofta isolerade från omvärlden, är inte vana att söka kontakt med företagsamt folk som skulle kunna hjälpa till att göra något användbart och lönsamt av deras kunskaper.

Framtiden för Mälardalens högskola ligger inte i att placera saker och ting prydligt i organisatoriska lådor. Den bygger i stället på rörlighet och uppslagsrikedom hos människor som når resultat genom att sy ihop nätverk av talanger och erfarenhet - och pengar - från många olika håll.

Vem kan träna folk vid Mälardalens högskola i konsten att knyta kontakter och öppna dörrar för studenter och forskare till företag, finansiärer och andra lärosäten? Örebro? Nej, snarare då Vinnova, ett verk i Stockholm som staten har startat just för att hjälpa till att få fram användbara innovationer ur svensk forskning och utveckling. Vinnova leds av Per Eriksson, som var rektor för Högskolan i Karlskrona. Han har placerat en spejare vid Stanford-universitetet i Kalifornien som är känt för att lyckas dra samman begåvningar från olika håll i vetenskapliga projekt tillsammans med kapitalstarka företag och få fram lönsamma resultat.

Spejaren heter David Nordfors. Han har tidigare bland annat sysslat med utvecklingsprojekt i anknytning till Mälardalens högskola. På Stanford samarbetar han med förre universitetskanslern Stig Hagström som leder en rad projekt i Wallenberg Hall, Wallenberg-stiftelsernas unika center för innovationer i lärande, där nätverk mellan människor är det sammanhållande kittet. Vitt skilda sorters begåvningar som hjälper varandra framåt.

Eva Björck-Åkesson och Elvy Westlund säger att Mälardalens högskola har haft en fantastisk utveckling. Det låter som när morföräldrar talar om sina barnbarn. Att Högskolan har fyra gånger så många studenter som för tio år sedan säger ingenting om hur det blir i fortsättningen. Vare sig i antal eller kvalitet. Fortsätter högskolan att växa i samma takt och hur ser prog-noserna ut?

Mälardalens högskola och Örebro universitet "bör ha en potential att växa sig starka tillsammans på egna villkor" skriver Eva Elvy. Vilka egna villkor? Hur blir de egna villkoren starkare av en sammanslagning?

Eva Elvy tror inte att samverkan med lärosätena i Stockholm och Uppsala blir så bra. De är så olika oss.

Men alla ser inte olikheter som hinder utan ofta som en sporre. Inte minst inom undervisning och forskning.

Professor Karin Markides vid Vinnova leder samarbetsprojektet vid Stanford:

- Vi ser hur Stanford skapar nätverk och resultat. Vi vill öppna svenska universitet och högskolor på samma sätt.

Det är den chansen Mälardalens högskola ska ta.

Anders H Pers

Stanford, USA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons