Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj er röst mot våldet!

Annons

Jag brukar med stort nöje läsa den forne diplomaten Bengt Rösiös krönikor i VLT. Kanske är det för att jag nästan alltid delar hans uppfattning om händelser och förhållanden "i den stora världen, den långt bortom Sundbyberg", som Peter Dalle brukar säga. Men mest är det nog för att jag imponeras av all den erfarenhet som ligger samlad hos denne världsman.

När Bengt Rösiö nu i VLT under rubriken "Att skjuta sig själv i foten", ger sin syn på den världspolitiska stormen som drar fram efter Jyllands-Postens publicering av de famösa Muhammedkarikatyrerna, känner jag dock att min syn i vissa avseenden avviker från hans.

Bengt Rösiö tycker att "det finns litet för många i väst som vill att våra handlingar och vanor skall styra resten av världen", och det kan man säkert hålla med om. Men hur är det då med islamisterna som genom jihad vill förgöra hela den västliga kulturen? De som anser sig föra ett heligt krig med målet att hela världen skall styras av shialagarna och som menar att alla som inte delar deras tro är otrogna hundar. Om dem säger inte Rösiö ett enda ord.

Nåväl, de är ju inte så många av dessa extrema fundamentalister som inte finner några andra uttrycks- och kommunikationsmedel än att skjuta med automatvapen i luften, att bränna flaggor och ambassader och att proklamera svepande och trubbiga handelsbojkotter. Bara 15 000 av totalt 1,5 miljarder muslimer i världen, brukar de säga, de som vill framhålla att muslimer i allmänhet inte alls är mer våldsbenägna eller mindre fredsälskande än alla andra.

Må så vara, vad vet jag? Men var är då alla de andra muslimerna som inte bränner flaggor och ambassader? De är så passiva, de hörs och syns så litet. Och jag undrar varför? Är det för att de inte törs stå upp emot sina högljudda och våldsamma kusiner eller är det för att de inte vill, det vill säga, att de i grund och botten sympatiserar med det budskap som förs fram av de mer extrema.

Visst och sant att en och annan intellektuell eller så kallad sekulär muslim som s-kvinnornas ordförande Nalin Pekul framhåller behovet av att modernisera islam och modifiera en del trossatser och traditioner som formades i en annan värld för mer än 1 000 år sedan, men de är få, långt färre tycks det än de 15 000 som svarar för motsatsen. Och om man nu inte har rätt att vänta sig tydliga och skarpa protester mot våld och flaggbränning från en muslimsk majoritet och allmänhet, så skulle man gärna vilja höra litet tydligare fördömanden från deras religiösa ledare. Men också det alltför sällan, till och med efter de allra värsta terrordåden. I stället slänger många av imamerna, även de här i Norden, ofta ved på brasan med sina uppviglande budskap och med sin "förståelse" för de bombattentat som genomförts. Detta har omvittnats redan före Muhammedkarikatyrerna.

Och inte heller kan varken Bengt Rösiö eller någon annan förneka att senare års allra värsta terroristhandlingar har utförts i islams namn. New York 11 september, Bali, Madrid, London liksom mordet på van Gogh i Holland. Och efter New York 11 september var det ju en mycket stor andel av muslimerna i Mellanöstern som tyckte att den handlingen var bra.

Bengt Rösiö ser islamofobi i det som sker. Jag tror att han har rätt i detta. Och inte blir den mindre, om allt fler i likhet med mig börjar undra över islams innersta väsen och mål, en undran och ett tvivel som förstärks genom de aktuella händelserna. Är islam bara en religion eller är den en strategisk maktapparat med några tusen föregångare i spetsen och 1,5 miljarder följeslagare med målet att krossa den västerländska demokratin? Och är det rent av en del av maktstrategin att få till stånd en ökad islamofobi i väst för att på det viset vinna fler aktiva anhängare för sin sak?

Likt Bengt Rösiö avvisar och fördömer jag västvärldens försök att pådyvla den muslimska världen västs demokrati- och livssyn, bäst exemplifierad genom USA:s och Englands närvaro i Irak. Men jag efterlyser motsvarande inställning från muslimskt håll, när det gäller jihad.

Så stig fram ni moderata och fredsälskande muslimer, höj er röst reservationslöst mot våldet och kräv inte som era mer aggressiva kusiner tolkningsföreträde i alla frågor. Jag och många med mig behöver sådana försäkringar och gärningar för att återfå vår tro på det goda och hänsynsfulla världsmedborgarsamhället.

Ulf Hedman

Debatten om Muhammedteckningarna erinrar mig om en gammal skämtteckning av en man som står och biter en hund. Någon kommer förbi och frågar förvånat Varför biter Ni hunden? - Jo, det var han som började.

Nej tyvärr, imamer och även miljoner andra anser inte att 9/11, Madrid, Bali och så vidare är de värsta terrorhandlingarna i modern tid. De pekar hellre på de 30 000 döda civila i Irak, ödeläggandet av Falluja, bombningarna i Afghanistan och Pakistan. De ser inte Fox News utan arabiska kanaler som visar barn med bortskjutna ansikten. De hatar muslimska terrorister men än mer de 135 000 amerikanska soldater som provocerat dem.

Vi talar om imamer och mullor, vill göra islam till problemet när det är metoden. Målet är att kasta ut inkräktarna, ockupanterna, oljebolagen, besserwissrarna. Överallt vill folk ha sina länder tillbaka, Afrika, Palestina, Nordirland, Québec. Vi ser framför oss mullor, fanatiker, slödder och allsköns dervischer på samma sätt som vi brukade se kineser som opieslavar, rickshawkulis, mandariner och De fyras gäng. Usama Bin Ladins mål är att störta huset Saud som han ser som quislingar och jag tror att Ulf Hedman har alldeles rätt i att hans maktstrategi är en ökad islamofobi för att på det viset vinna fler anhängare. Dock tror jag inte att de unga muslimerna ser ett kalifat som alternativ, lika lite som påtvingad amerikansk demokrati. De vill sköta sig själva, som kineser och indier.

Jag förstår inte rädslan för att muslimer genom någon sorts jihad skulle införa sharialagar världen runt. Hur skulle det gå till? Mäktiga USA fick stryk av Somalia, kan inte få styrsel på Irak. Skulle afghanska hangarfartyg och jemenitiska fallskärmssoldater erövra Europa och USA för att stänga Systemet och avskaffa bankräntor? De vet att de inte kan och jag tror inte heller de är särskilt intresserade. Morerna byggde upp ett kulturellt högtstående rike som styrdes från Granada men tyckte vid närmare eftertanke inte att Europa var något att ha utan åkte hem igen.

Vi ska nog inte moralisera med vad vi tycker att imamer och andra bör säga och göra utan inse att alltför många muslimer kommit att hata oss västerlänningar och att de blir fler för varje dag. Krigen i Irak och Afghanistan är inga "gärningar för att återfå vår tro på det goda och hänsynsfulla världsmedborgarsamhället".

Bengt Rösiö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons