Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda hyror löser ingen segregation

Intresseorganisationen Fastighetsägarna gör ibland anspråk på samhällsansvar. I dagarna har organisationen tagit upp frågan om segregation, hyresnivåer och allmännyttans roll.

Annons

Hyresgästföreningen välkomnar detta intresse, men konstaterar att det verkar stanna vid just ett intresse. Fastighetsägarna har egentligen bara en lösning på segregationen och andra förekommande samhällsproblem - hyreshöjningar.

Fastighetsägarnas mått på segregationen är märkligt, när man klumpar ihop alla utlandsfödda personer i en grupp och alla "etniskt" svenska i en annan grupp. Detta tyder på stor okunskap om den verkliga problematiken. Många ytterområden präglas istället av etnisk mångfald, men samtidigt av en stor ekonomisk segregation.

Fastighetsägarna tar upp hyresskillnaderna på flera orter i Mellansverige, och menar att dessa inte är tillräckligt stora, även om just hyrorna och segregationen i Västerås får godkänt av Fastighetsägarna. Fastighetsägarnas recept för minskad segregation i Mellansverige är större hyresskillnader och mindre allmännytta. Men endast enfalden kan hävda att höjda hyror och fler privata hyreshus löser segregationen.

Vad ska vi göra för att minska segregationen och skapa ett sant gemensamt samhälle? En viktig del är ännu tydligare politiska direktiv till Mimer, kopplat till följande:

Arbetsplatser till bostadsområdena. Sovstäder utan arbetsplatser blir aldrig hela. Näringslivsarbetet måste därför inriktas på miljonprogrammen.

Utbildningcentrum och högskolor till bostadsområdena. Kunskap är makt och tillför man kunskapsplatser till områdena tillför man också makt, när man underlättar för de boende att få utbildning.

Kollektivtrafiken integrerar. För samman folk som bor i olika områden. Detta är en förutsättning för att alla andra satsningar ska ge utdelning.

Mer aktiv stadsplanering. Enskilda områden får aldrig bli satelliter utanför samhällets nav. Finns det många villor - bygg hyresrätter och vice versa.

Mötesplatser för alla åldrar. Samordna föreningsliv, konferenscenter, kulturen, skola, bibliotek, närpolis och fältarbetare i samma lokal. Då rivs broar och fördomar raseras.

Stöd det civila samhället.

Mycket av verksamheten är varken offentlig eller privat, utan istället ideell. Både den offentliga och privata sektorn kan underlätta genom lokaler och sponsring.

Är skattetrycket och resurstilldelning rättvisa? Är det rimligt med stora ränteavdrag till välmående villaägare, medan ekonomiskt svaga hyresgäster får betala full skatt? Ska kommunen ge mindre pengar till dessa områden relativt de stora behoven, jämfört med andra bostadsområden?

Fräscha upp områdena! Det första intrycket är ofta det viktigaste. Om omgivningen ser slitna fasader och slarvigt klippta gräsmattor är detta livsfarligt för områdets status.

Det positivt laddade området. En del områden är stigmatiserade på grund av att media lyft fram negativa händelser. Här är det allas ansvar. Inte att förtiga de dåliga sidorna, som finns hos alla områden överallt, men genom att ta fram de goda exemplen.

Georg Hardt

utredare, Hyresgästföreningen Aros Gävle

Hans Ohlsson

ordförande, Hyresgästföreningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons