Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjningen av landstingsskatten hade kunnat undvikas

Annons

Följetongen om Hebys länsbyte fortsätter - nu senast genom Sven-Erik Österbergs och Göran Magnussons debattinlägg (VLT 27 november).

Om bilden ska nyanseras lite och inte okritiskt acceptera myten om att länsbytet blir så dyrt för västmanlänningarna så tycker jag att debattörerna bör ta del av Kammarkollegiets remissunderlag från den 9 maj 2005. Kammarkollegiets utredare konstaterar:

* "Koncernledningen i Landstinget Västmanland uppskattar övergångskostnaden till drygt 100 miljoner kronor under ett års tid".

* "Denna kostnad skall ej betraktas som en merkostnad utan en temporär kostnad under den tid det tar att ställa om verksamheten".

* "Det finns enligt utredningens bedömning skäl att ifrågasätta storleken på den av Landstinget Västmanland beräknade övergångskostnaden".

* "Utredningens bedömning är att det saknas empiriskt stöd för att nettokostnader i den angivna storleksordningen (drygt 100 mkr) skulle ligga kvar under någon längre tid".

* "När beslut om ett eventuellt landstingsbyte väl är fattat kommer de berörda landstingen att ha god tid på sig att förbereda den förestående förändringen".

* "Noterbart i tabell 3.1 är att beräkningarna från Landstinget Västmanland tyder på att Heby är en "förlustaffär" för landstinget".

* "En indelningsändring, utan hänsyn tagen till strukturella effekter, skulle innebära att Landstinget Västmanland skulle kunna sänka skatten med 3 öre".

* "För Uppsala läns landsting handlar det om en teoretisk skattehöjning på 2 öre.

Man kan undra varför Kammarkollegiets utredning skulle ha mindre betydelse än myterna om att Heby kostar Landstinget Västmanland hundratals miljoner. Nej, myterna används för att dölja misslyckandena att hålla givna budgetramar under de senaste åren. Hade den förra majoriteten lyckats följa landstingsfullmäktiges beslut hade skattehöjning varit onödig. I stället kunde kanske Kammarkollegiets beräkning om skattesänkning med tre öre blivit verklighet.

Man har haft ett helt år på sig sedan beslutet om länsbyte fattats att anpassa verksamheten till det nya läget, men låt gå-politiken har bara fortsatt. I stället har vi fått en rejäl skattehöjning för att kommande generationer inte ska behöva betala de senaste mandatperiodernas vanstyre.

Rolf Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons