Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörselskadade: God tillgänglighet inte självklart för alla

Annons

Att tillgängligheten bara ökar i Västerås är mycket positivt. Det jag däremot reagerade på i debattartikeln från KD+M+MP om att tillgängligheten bara ökar i Västerås är att man nu ser till att Stadshuset får en god transportabel hörutrustning i väntan på ombyggnation av sammanträdesrum trots att detta inte är ett enkelt avhjälpt hinder.

Vad menas med att det inte är ett enkelt avhjälpt hinder? Att man egentligen inte behöver göra något åt hörselskadades behov för att hörselslingor inte nämnts i Boverkets föreskrifter som enkelt avhjälpta hinder? Att både mobila och fasta hörselslingor är dyrare och svårare att skaffa fram jämfört med att bygga hissar, ramper, handikapptoaletter?

Så är naturligtvis inte fallet utan som så många gånger tidigare glöms den stora gruppen hörselskadade bort, mycket på grund av att funktionshindret är osynligt men också för att den gruppen diskrimineras i till exempel föreskrifter och även av en del beslutsfattare.

Ett exempel på det är just Boverkets förordning om enkelt avhjälpta hinder. I skriften talar man om vad som behövs göra för att förbättra den yttre och inre miljön för funktionshindrade för att den ska bli

tillgängligt för alla – förutom för hörselskadade. Att installera fasta hörselslingor eller skaffa fram mobila hörselslingor nämnts överhuvudtaget inte och därför prioriteras detta inte.

Jag är glad att Västerås stad ändå tar till sig våra synpunkter och behov men vill samtidigt påpeka att även hörselskadade har enligt den nationella planen för handikappolitiken och FN:s konvention rätt till att delta i samhällslivet, oavsett vad som står i Boverkets föreskrifter. Det är utifrån dessa dokument Boverkets föreskrift om ”enkelt avhjälpta hinder” kom till. Bara för att hörselslingor inte nämnts, betyder det inte att samhället har rätt att diskriminera hörselskadade genom att låta bli att skapa tillgänglighet även för denna grupp.

Det sunda förnuftet och innehållet i grundlagen bör gälla att ingen ska diskrimineras. I stället för att ständigt glömma bort den stora gruppen hörselskadade måste beslutsfattare börja intressera sig även för denna grupp och varför gruppen hörselskadade kontinuerligt ökar.

I dag hör ungefär 1,3 miljoner människor dåligt och över hälften är i yrkesverksam ålder. Om Västerås ska bli tillgängligt för

alla – även för hörselskadade – måste beslutsfattarna behandla alla grupper lika och se till att bland annat anskaffandet av

hörselslingor ses som självklarhet i tillgänglighetsarbetet och inte som ett undantag.

vice ordförande i HRF hörselskadades förening i Västerås

Marion Annilén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons