Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörselskadades riksförbund: Alla ska ha råd att höra

Landstinget ska enligt hälso- och sjukvårdslagen bland annat erbjuda hjälpmedel för funktionshindrade. Målet med lagen är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.

Annons

Detta gäller tyvärr inte i verkligheten. Beroende på var i landet man bor, och vilket funktionshinder patienten har, kan den enskilde få vård i form av hjälpmedel. De flesta hjälpmedel inom landstinget Västmanland är i dag kostnadsfria, men inte alla. Vissa hjälpmedel får den behövande delvis eller helt betala själv.

2004 valde landstinget Västmanland att bortse från hälso- och sjukvårdslagen och beslutade om att införde låneavgifter för hörapparater som kan uppgå upp till flera tusen kronor, vilka inte återbetalas vid lånets slut.

Andra nödvändiga hjälpmedel för att kunna delta i samhällslivet, som mikrofon och mottagare, subventioneras inte alls utan betalas helt själv av den funktionshindrade. Dessa utgifter ingår dessutom inte i högkostnadsskyddet. Det blev en försämring för en redan drabbad grupp.

Hur tänkte beslutsfattarna när de valde att avgiftsbelägga just hörselskadade? Att gruppen blir allt större och att man genom att ta ut avgifter minskar problemen kanske? Blir funktionshindret mindre om någon inte har råd att hämta ut sitt hjälpmedel och därmed inte har råd att höra?

Det är knappast funktionshindrade som har tjocka plånböcker, snarare tvärtom. Genom denna indragning genomförs besparningar bara på kort sikt. Med rätt hjälpmedel blir de samhällsekonomiska kostnaderna lägre än om en person i behov av hjälpmedel är oförmögen att delta i samhällslivet.

Utanförskap skapar ohälsa och livskriser som ger långsiktigt högre kostnader i form av bortfall av skatteintäkter och ökade kostnader inom sjukvården vilket i slutändan faller tillbaka på landstinget. Jämfört med glasögonen som återställer synen till fullo, kan en hörapparat aldrig återställa hörseln helt.

Som hörapparatanvändare är man fort-farande i allra högsta grad funktionshindrad i dagens samhälle, detsamma gäller för övriga hjälpmedelsanvändare. Därför är det viktigt att inte försämra ännu mera för en redan drabbad grupp.

Alla ska ha råd att få de hjälpmedel de behöver, oavsett var i landet man bor och vilket funktionshinder man har! Alla ska ha råd att höra! Det är hög tid att avskaffa dessa orättvisor och återgå till den praxis som rådde innan försämringen!

För att lagen ska kunna tillämpas fullt ut behöver den dessutom bli en rättighetslag så att landstingen och kommunen inte ska kunna tolka den efter eget behag. Det måste ändå ligga i allas intresse att hjälpa och underlätta alla funktionshindrades vardag så att även dessa grupper ska kunna vara delaktiva i samhällslivet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons