Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotellgruppen: Västerås är en av landets billigaste hotellstäder

Annons

Den 5 september kunde vi läsa en notis i VLT där det står att Västerås är en av landets dyraste hotellstäder. Källan till informationen är bokningssajten Hotels.com, dess Nordenchef Åsa Murphy och deras undersökning, Hotel Price Index (HPI).

Det är inte första gången Hotels.com går ut med ¿information om ¿städers och ¿regioners prisutveckling med hjälp av HPI, både i Sverige och utomlands. Det är inte heller första gången som media publicerar informationen på ett sätt som får det att framstå som att den här undersökningen överensstämmer med hur hotellmarknaden och prissättningen ser ut i stort för staden.

Undersökningen baseras endast på ¿bokningar gjorda genom Hotels.com och representerar därför på sin höjd några enstaka procent av alla de tusentals övernattningar och bokningar som hotellen ¿i Västerås tar emot. De flesta bokningar genom Hotels.com görs av privatpersoner och mindre företag. HPI inkluderar alltså inte alla konferens- och kongressbokningar, inte heller inkluderar rapporten alla bokningar som görs direkt med hotellen eller genom resebyråer.

HPI och Hotels.com ger med andra ord inte någon rättvis eller korrekt bild av hur verkligheten ser ut för Västerås hotell-¿marknad och den bistra sanningen är att ¿priserna i många år har varit extremt låga.

I en omfattande och statistiskt säkerställd rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) och Tillväxtverket hamnar Västerås på 20:e och sista plats i en prisjämförelse med ¿några av landets största kommuner under första halvåret 2012. I en jämförelse med 2011 landar Västerås åter på sista plats ¿med lägst ”snittpris” av de här 20 kommunerna.

Västerås hotellmarknad erbjuder med andra ord inte alls några av landets högsta hotellpriser – tvärtom. Det stämmer att prisutvecklingen under 2012 har varit positiv men å andra sidan har hotellen tappat¿i beläggningsgrad. För vissa hotell har det inneburit en negativ total effekt.

Västerås Hotellgrupp består i dag av 14 hotell som verkar för att tillsammans med Västerås stad locka besökare till staden samt att säkerställa att de som besöker oss får en positiv upplevelse. De låga priserna på stans hotell hindrar vår bransch från att utvecklas ytterligare i jämförelse med andra städer och skapa fler arbetstillfällen samt ¿ytterligare skatteintäkter för kommunen.

Det är viktigt för oss i Hotellgruppen att starkt reagera mot den felaktiga bild som notisen ger, och även nödvändigt för oss att på det här sättet informera allmänheten om att Västerås långtifrån är en av landets dyraste hotellstäder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons