Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HRF: Det är fler än man tror som hör dåligt

Annons

Jag stöter alltför ofta på folk som avstår från att göra vissa saker för att de inte hör, i stället för att ordna så att de kan delta. Hörde du inte vad de sade sist du var på en föreläsning, på teater eller en middag? Funderade du inte på vad du kunde göra åt saken utan drog dig i stället undan, deltog intei samtalen och sedan struntar du i att gå nästa gång? Detta är alltför vanligt och gör mig förtvivlad!

Istället för att förminska ditt liv, gör allt för att du och andra ska kunna delta i livet/samhället fullt ut. Att känna dig delaktig igen på samma sätt som tidigare, vore väl mycket värt?

Numera finns så många olika hjälp-medel. Hörapparaterna ser inte ut som förr och har nya funktioner som hjälper dig att höra bättre även där många pratar samtidigt och det är mycket bakgrundsljud eller vindbrus.

Jag undrar över varför många tycks skämmas över att höra dåligt och inte vill ha hörhjälpmedel. Det är väl ingen som skäms över dålig syn och måste bära glas-ögon!

Du kanske tror att ingen märker att du hör dåligt, att du bara missar en mindre del av vad som sägs? Den som har fått en hörselnedsättning förstår oftast inte själv hur mycket det märks, om andra inte vet om att du hör dåligt så är det vanligt att andra istället tolkar det som att du inte förstår, att du är korkad eller konstig. Tro mig, ingen begriper att det är på grund av att du inte hör, som du missuppfattar, det är inte det första folk tänker på!

Lite faktauppgifter kanske hjälper dig som skäms:

w 1, 3 miljoner svenskar har svårt att höra i samtal mellan flera personer.

w Det sker en snabb ökning av andelen hörselskadade under 65 år.

w Mer än 17 procent av befolkningen från 16 års ålder och uppåt är hörselskadade

w Cirka 25 000 barn i åldrarna 0–15 år är hörselskadade

w 1 av 5 över 55 år hör dåligt.

Sedan vill jag uppmana alla som ordnar möten, föreläsningar med mera: tänk till en extra gång när det gäller ljudmiljön. Det kan finnas någon i sällskapet som hör sämre än du vet om, ligg steget före och ordna en bra mötesplats (helst en lokal med hörslinga) med bra akustik, med mikrofon och eventuellt andra hjälpmedel eller insatser, det är ju alla betjänta av, även de normalhörande.

På grund av den dåliga hörmiljön i många restauranger, kaféer eller lokaler där möten anordnas i, kanske de med hörselnedsättning måste avstå från något de skulle vilja göra och det är väl synd att förlora mötesdeltagare eller besökare för något som det faktiskt går att göra något åt!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons