Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humanismen ledstjärna för folkpartiet

Annons

Socialdemokraten Olle Thorell angriper den 24 november folkpartiet liberalerna för att fiska i grumliga vatten. Vi vill bemöta de påhopp som baseras på okunskap eller politisk populism.

Folkpartiet är Sveriges liberala parti. Vi som socialliberaler känner inte igen oss i den svartmålning som Thorell gör i sin artikel. Självklart är det viktigt att bekämpa intolerans och fördomar. Folkpartiets politik står just för det Thorell efterfrågar - en individualism som inte stöper alla i samma form.

Socialdemokraternas politik, för att nämna skolpolitiken som exempel, har under många år nu stöpt alla elever och ungdomar i samma form, utan hänsyn till de enskilda elevernas förutsättningar och intressen. Integrationspolitiken har totalt misslyckats, det kan vi se på stads-delar som Bäckby och Råby. Till skillnad från socialdemokraterna kommer inte folkpartiet att låta dessa områden förfalla. Vi kommer att plädera för bättre skolkvalitet, arbete i stället för bidrag och fler närpoliser för att få ett tryggare Västerås.

På rättsområdet har vi hållit fast vid att de som begår allvarliga brott också ska få sina straff. Det gäller oavsett om de är svenska medborgare eller ej. Olle Thorell har därför fel när han påstår att vi för en allt hårdare politik - individuell prövning i varje enskilt fall är det som folkpartiets landsmöte beslutat om. Samma sak gäller minderåriga - även här beslutande landsmötet att inte sänka straffåldern till 14 år. Däremot fattades det kloka beslutet att alla brott, även de som begåtts av ungdomar under 15 år skall utredas - inte minst för att stärka offrets ställning. Kallar Thorell detta för att vi blivit mer populistiska?

Vi vill också slå fast en gång för alla - folkpartiet liberalerna vill bekämpa fel- och överutnyttjande av socialförsäkringarna. De som har betalat in sina premier och en dag drabbas av sjukdom har självklart rätt till skälig ersättning. Fusket ska bekämpas för att upprätthålla den nivå på 80 procent, som folkpartiet försvarar. Genom att sätta in åtgärder mot fusket tror vi att vi inte behöver göra några sänkningar i ersättningsnivåerna. Detta har hela tiden varit vår linje.

Folkpartiet slåss för humanism och respekt för den enskilde individen. Vår politik medför att vi ger individen makt över sitt eget liv och uppmuntrar till arbete. Medborgaren i ett liberalt samhälle behöver inte formas av ett kollektivistiskt tänkande, där bidragsregler alltid är lösningen på allt. Men vi vet vilken humanism socialdemokraterna och Olle Thorell står för. Ni visar ert rätta ansikte i asylpolitiken och i behandlingen av de apatiska barnen i Sverige.

Bengt-Åke Nilsson

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons