Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humanistelev: En utbildning med framtiden för sig

Rudbeckianska gymnasiet är en skola med många gamla och stolta traditioner. Efter flera års frånvaro av humanistisk utbildning startades programmet upp på några av landets gymnasier.

Annons
Humaniststudier. Språkkunskaper är viktiga för att vi ska kunna kommunicera med varandra i dagens globaliserade värld.

I Västerås blev det förstås på Rudbeckianska, där det sedan tidigare finns en bred kompetens inom undervisning i humanistiska ämnen. Till humaniora räknas olika vetenskapliga ämnen såsom filosofi, historia, estetik, retorik, språk, idéhistoria, litteraturvetenskap och psykologi. Dessa ämnen är grundläggande för vårt samhälle och för vår kulturella bildning.

Språket är en förutsättning för att förstå vår samtid och historia. Det humanistiska programmet riktar sig till dem som vill lära sig mer om människans idévärld, om kultur och om hur vi kommunicerar med varandra.

Samtidigt kan eleverna i det individuella valet välja ämnen som matematik eller entreprenörskap. Programmet ger möjlighet att söka till nästan vilken högskoleutbildning som helst. Det gör naturligtvis även de naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga programmen, men bara i det humanistiska programmet finns en fokusering på språket och kulturen. Har vi glömt bort hur viktig kulturen är för att vi ska må bra i dagens tekniksamhälle, och hur viktigt verktyg språket är för att vi ska kunna kommunicera i vår globaliserade värld?

Företagen behöver förvisso civilingenjörer och kommunerna behöver samhällsvetare. Men utan personer med humanistisk bildning kommer en viktig dimension att fattas. I framtiden kommer man förmodligen att inse att även utbildningar som läkarutbildningen eller juristutbildningen bör ha en mer humanistisk inriktning. Att tänka kortsiktigt och lägga ned programmet bara för att det just nu finns alltför få sökande vore mycket olyckligt.

Medelpoängen bland dem som sökte humanistprogrammet förra året var lika hög som hos dem som sökte till naturvetenskapliga programmet. Det är således studiemotiverade och duktiga personer som samhället kan ha nytta av på olika positioner.

Att, som jag, ha fått vara med om nystarten har varit fantastiskt och det är en förmån som även ungdomar som går i högstadiet nu måste få. Lärarnas engagemang, kunskaper och inställning har varit enormt inspirerande. Möjligheten att få läsa två språk mer än alla andra gymnasister – latin samt till exempel ryska, tyska eller italienska – borde vara en stor konkurrensfördel. Dessutom ges djupare insikt i språkens uppbyggnad och släktskap, vilket gör det lättare att lära sig ännu fler språk om man så vill. Att kunna många språk är inte bara roligt, utan är till stor nytta i livet och det är en förutsättning för att kunna söka olika attraktiva arbeten utomlands.

Politiker - inse vikten av att behålla det humanistiska programmet. Skolledning - tänk långsiktigt och satsa på denna utbildning som har framtiden för sig! Elever - tag chansen och välj en rolig utbildning som ger dig förutsättningar att lyckas!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons