Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra liv kan sparas

Annons

Hastigheten är en av de viktigaste faktorerna för hur allvarlig utgången av en trafikolycka blir. Syftet med trafiksäkerhetskameror är att minska medelhastigheten på våra vägar och därigenom minska antalet dödade och svårt skadade i trafiken.

Resultaten av de försök med trafiksäkerhetskameror som gjorts i Sverige och utomlands är mycket positiva. I genomsnitt reducerar trafiksäkerhetskamerorna medelhastigheten omkring 5 procent, vilket också innebär en reducering av dödsolyckorna med i genomsnitt cirka 20-25 procent och personskadeolyckor med cirka 10-15 procent. Trafiksäkerhetskameror har visat sig vara mycket kostnadseffektiva. Men de ska dock endast ses som ett komplement till polisens övriga trafikövervakning eller i vissa fall som tidsbegränsade åtgärder i väntan på fysiska åtgärder.

När det gäller placeringen av trafiksäkerhetskameror är det i princip de sträckor med flest svåra trafikolyckor som väljs i första hand. Placeringen av kamerastolparna görs delvis utifrån var på sträckan det händer flest svåra olyckor, men hänsyn tas även till polisens övriga övervakningsarbete samt drift och underhåll av kamerorna. Antalet kameror på en sträcka är en avvägning mellan kostnader för investering, drift och skötsel av kamerorna och vilken effekt man kan förvänta sig.

Det handlar om att få fler att hålla hastighetsgränsen. Om alla höll hastighetsgränserna skulle mer än 100 liv sparas varje år i trafiken. Under 2006 har Vägverket tillsammans med polisen fått i uppdrag att sätta upp 700 nya trafiksäkerhetskameror längs det statliga vägnätet i Sverige.

Mer information om trafiksäkerhetskameror finns på: http://www.vv.se/ Trafiksäkerhet/Hastighet/Trafiksäkerhetskameror

Knut Hawby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons