Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur går detta ihop?

Annons

I en debattartikel den 14 maj uttryckte jag min sympati för idéerna att göra något, i mitt tycke, verkligt bra av en stycke mark på Djäkneberget, som i dag egentligen inte utnyttjas alls.

I VLT den 20 maj fick jag "svar på tal" av Eilif Petersen. Åtminstone uttrycks en åsikt som går stick i stäv mot min. I artikeln bemöts inte direkt mina idéer och reflektioner. I stället innehåller artikeln en lång historieskrivning över det aktuella området, som jag har svårt att se motivet för, och artikeln utmynnar i en slutsats som vi hört många gånger förr, nämligen. "Bygg någon annanstans, men inte här".

Jag vill kommentera ett par av Petersens argument mot en omdaning av vattentorn och vattenborg. I artikeln pläderas för anläggande av ett friluftsbad i den återstående vattenborgen och ett museum i vattentornet. Förhoppningsvis skulle detta locka stora besökarskaror. Samtidigt lovordar Petersen den fridfulla upplevelse det innebär att ostört gå på Djäknebergsgatan runt vattenborgen. Hur går detta ihop? Man får lätt intrycket att vad som helst utom bostäder är acceptabelt.

Ett annat långsökt argument är när Petersen hävdar att den planerade förändringen av Djäkneberget skulle vara negativ för människors fysiska och psykiska hälsa och hindra utvecklingen av barns motorik.

Jag upplever det precis tvärtom. Genom en försiktig exploatering av det aktuella området med bostäder, skulle flera vuxna och barn få omedelbar tillgång till den underbara Djäknebergsparken och även stenarna runt vattentornet, med allt vad det innebär av rekreation och lekmöjligheter.

Avslutningsvis: Pengarna i Ruth Randall Edströms minnesfond kan med fördel användas till underhåll och upprustning av parken i allmänhet och lusthusen och stenarna i synnerhet.

Jag tror att Petersen och jag i grunden har samma intresse, nämligen att värna och bevara Djäkneberget som fantastiskt naturpark och en plats för möten, lek, rofyllda stunder och vederkvickelse. Till skillnad från Petersen tycker jag att denna ambition mycket väl går att förena med ett måttfullt bostadsbyggande på det nu aktuella området.

Hans Liliegren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons