Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan vi utnyttja växtkraften i Västerås?

Annons

Allt fler samhällsanalytiker säger att den avgörande faktorn för framtiden är hur kreativa vi är. Det finns då tre saker som attraherar kreativa människor och därmed de mest kreativa företagen och det är teknologi och innovation, talanger och ett tolerant samhälle, öppet mot minoriteter som invandrare.

Städerna har också alltmer tagit över nationalstaternas roll som utgångspunkter i den globala ekonomin. Undersökningar har identifierat vad som avgör människors känsla av tillfredsställelse med sitt liv. Resultaten visar att platsen du bor på är avgörande för din tillfredsställelse. Människor svarar att de värderar platsens skönhet, historia, äkthet och ekologi. Det är den ena viktiga faktorn. Den andra är hur öppen och tolerant de uppfattar sin stad.

Trots att Västerås är en liten stad sett ur ett globalt perspektiv så passar det ovanstående in och därför vill vi följande:

*Bryta utanförskap och integrera invandrare snabbt för att bli en resurs.

*Skapa en stad präglad av trygghet, skönhet och god miljö.

*Skapa landets bästa företagarklimat.

*Göra Västerås till en högskolestad och en miljö för nyföretagande.

*Stärka kommunens varumärke globalt.

Tillsammans med näringsliv och högskola bör man skapa en vision av ett framtida Västerås med jobb och företagsutveckling. Därför vill vi inrätta ett näringslivsråd, för samverkan mellan kommunen, näringslivet och högskolan. Därför vill vi öka tillgängligheten, det ska vara enkelt att få kontakt med Västerås stad.

Grunden för utvecklingen av Västerås som företagarstad är till stor del en mental process. Vi västeråsare måste se våra möjligheter och utnyttja dem. Kommunen kan ge grundvalen i form av utbyggda kommunikationer, trivsamma bostadsområden, bra utbildning, frilufts- och kulturutbud med mera.

Men slutgiltigt är det den enskilde entreprenören det hänger på om det skall bli några nya jobb. Det behöver inte vara en ny Ingvar Kamprad eller en jämlike med Salvatore Grimaldi för att skapa arbetsplatser. Alla måste känna sig välkomna. Därför åligger det kommunen att stötta de som traditionellt har haft svårt att hävda sig som entreprenörer.

Christer Malm

Karl-Erik Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons