Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur man slår tre flugor i en (s)mäll

Annons

Nyligen fick vi genom en undersökning utförd av Nutek veta att byråkratin kring småföretagen kostar närmare 6 miljarder kronor årligen. Och det var endast de direkta kostnaderna, oräknat således det som kunde ha producerats om företagen fått ägna sin energi och sin tid åt den egentliga verksamheten.

Bingo, kan väl den socialdemokratiska regeringen säga. Här slår man verkligen tre flugor i en smäll.

För det första skaffar man sig härmed en möjlighet att hålla koll på småföretagen, så att de inte tjänar för mycket pengar eller har andra hyss för sig.

För det andra ger ju kontrollapparaten jobb åt tiotusentals tjänstemän i den offentliga byråkratin och arbetslöshetssiffrorna hyfsas på ett välbehövligt sätt.

För det tredje skall varje myndighet och kontrollorgan ledas av en generaldirektör eller motsvarande. Detta skapar utrymme för socialdemokraternas utmanande utnämningspolitik, med vilken de belönar sina trogna och samtidigt får in folk med rätt bakgrund och de rätta åsikterna runt om i samhället.

Som om det inte var nog med detta, har vi fått veta av Skatteverket (säkerligen lett av partitrogen chef), att småföretagen svarar för merparten av svartjobben, något som kostar samhället ofantliga belopp. För att göra statistiken tillräckligt graverande för småföretagen har Skatteverket valt att definiera enskilda, extraknäckande svartjobbande medarbetare från småföretagen som just småföretagare. "Dessa personer borde ju ha varit egenföretagare", säger en talesperson för verket. "Därför har vi definierat dem som sådana." Man häpnar.

Ulf Hedman

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons