Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många arbetare utnyttjas i Västerås?

Annons

Kollektivavtalet är ytterst ett löfte som löntagarna ger varandra om att aldrig arbeta till sämre villkor eller löner än det som man kommit överens om. Det första kollektivavtalet slöts för över 100 år sedan och kollektiv-avtalet är fortfarande en av de bärande delarna i den svenska modellen.

Varje år sluter vi tusentals avtal med vår motpart. De allra flesta arbetsgivare inser värdet av att inte bara löntagarna skyddas från att utnyttjas utan att det också undanröjer en osund konkurrens mellan företagen.

Skälet till att löftet mellan löntagarna håller är insikten om att om någon tvingas sälja sig billigare eller till sämre villkor så är det ett hot mot allas villkor. Därför kommer vi inte att tveka att ta strid för alla människor som utnyttjas. Vi gör det i allas intresse och för att skydda alla arbetstagares villkor.

Tyvärr växer listan på orter som förknippas med slavlöner och hänsynslöst utnyttjande av arbetare.

Det har hänt i Lysekil. De 214 thailändska rörmontörerna och svetsarna fick bara 3000 kronor i månaden hos Preem Raff i Lysekil. Efter att facket grep in fick de till slut 20 000 kronor i månaden. Och även de thailändska elektrikerna som bara hade från 30 kronor i timmen, men efter elektrikerförbundets kamp fick 149 kronor i timmen.

Waxholm och det så kallade Lavalmålet är kanske det mest kända.Företaget påstod att de anställda fick 13700 kronor i månaden. Redovisningen till lettiska skattemyndigheten visar dock att det inte var sant. Sanningen är att de fick löner på omkring 35 kronor i timmen.

Över hela Sverige utnyttjas människor av samvetslösa arbetsgivare. Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige. Vi slåss för att alla som arbetar här ska behandlas lika och rättvist. Det ska gälla oavsett om man kommer från Västerås eller från Vilnius. Ingen ska särbehandlas. Svårare än så är det inte. Det tycker vi i facket och vi vet - genom opinionsundersökningar - att vi har stöd i det kravet från hela svenska folket.

Vi hoppas att inte Västerås blir nästa ort som förknippas med andra orter som svärtats ner av oseriösa arbetsgivare som utnyttjar arbetstagare. För oss är det en fråga om solidaritet och om att ställa upp för varandra. Alla människor ska behandlas lika. Det tycker vi borde vara en självklarhet.

Vårt verktyg för att åstadkomma en sådan likabehandling är kollektivavtalet.

Kollektivavtalen gör inte skillnad på om man är kvinna eller man. De tillämpas på samma sätt även om man är gravid eller föräldraledig. De sorterar inte människor efter sexuell läggning. Lönebestämmelserna i kollektivavtalet har samma innebörd för alla oberoende av vars och ens ursprung eller bakgrund. Det behandlar alla lika. Det tycker vi är värt att slåss för.

Erland Olausson

Hans-Åke Engdahl

John Haataja

Ronny Wenngren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons