Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många barn ska behöva misslyckas?

Annons

Jag kan inte låta bli att ifrågasätta socialdemokraternas paroll inför valet "alla ska med". Som skol- och handikappolitiker i Västerås har jag själv sett alldeles för många fall där enskilda elever i skolan inte får rätt stöd för att lyckas.

En av våra viktigaste frågor inför valet är just skolan. Vi behöver mer ordning och reda i klassen. Alla elever har rätt till en trygg skola där man kan koncentrera sig på sina studier. Socialdemokraternas skolpolitik, med stöd av vänsterpartiet, är på väg mot en skola utan betyg, utan läxor och där det är eleven som bestämmer i klassrummet, inte läraren. En sådan skola säger vi nej till.

Vi vill ha en skola där alla elever, oavsett bakgrund ska få lika villkor att klara av studierna. En kille eller tjej som har ett dolt funktionshinder, läs- och skrivsvårigheter eller är i behov av annat stöd, måste i dag i många fall kämpa för att få rätt stöd.

Man måste kunna få hjälp utan en diagnos! En förutsättning är att skolan upptäcker behovet, därför krävs det fler specialpedagoger i skolan. I en skola utan krav, utan utvärderingar och tester, så får vi en skola där många inte lär sig tillräckligt och där fler och fler slås ut.

Våren 2005 lämnade 230 elever grundskolorna i Västerås utan behörighet till gymnasiet. Preliminära uppgifter för våren 2006 visade att andelen var uppe i cirka 290 elever. Västeråsmodellens kravlöshet har fått effekt. Enligt en rapport från Skolverket rankade man Västmanlands län sist i landet. Denna utveckling måste brytas och det kan vi inte göra med vänsterpartiets och socialdemokraternas kravlösa skolpolitik.

Folkpartiets skolpolitik beskylls ibland för att vara en sorteringspolitik. Men det är socialdemokraterna som styrt svensk skola under alla år, med undantag för några år. Det är i en skola utan utvärderingar och kontroller där elever sviks och tillåts gå ut grundskolan och gymnasiet utan tillräckliga kunskaper.

Utan utvärderingar kan skolan inte veta om extra stöd behöver sättas in, därför vill vi i folkpartiet ha fler och tidigare utvärderingar samt betyg redan från årskurs sex. Betygsskalan måste bli mer rättvis och därför föreslår vi flera betygssteg. Majoriteten av svenska folket är för att betyg ges tidigare, det är också vår åsikt.

Folkpartiet vill lyfta skolans kvalitet. Vi måste få stopp på den nuvarande politiken där många inte får stöd och där många lämnar gymnasieskolan för att gå direkt ut i arbetslöshet.

Det är i den socialdemokratiska skolan som sorteringen pågår för fullt, och det är vår uppgift som liberaler att sätta punkt för det. Vi ska säkerställa att alla elever får en verklig chans att lyckas.

Receptet är fler lärare som är behöriga, mindre klasser, ordning och reda och en skola där kraven är tydliga. Då får alla elever en rättvis chans. Även barn som kommer från studieovana hem, det är de som drabbas mest i dagens skola. Vi får inte fortsätta svika barnen. Det är dags för en ny regering som tar detta på allvar.

Roger Haddad

Folkpartiet vill lyfta skolans kvalitet. Vi måste få stopp på den nuvarande politiken där många inte får stöd och där många lämnar gymnasieskolan för att gå direkt ut i arbetslöshet, skriver Roger Haddad (fp), riksdagskandidat, Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons