Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänkte de när de rev 70-talshusen?

Hallstahammars kommunstyrelse slår sig för bröstet och tycker att den har gjort något ­alldeles extra bra när den beslutade att riva 400 lägenheter utan att reflektera över vad beslutet skulle få för konsekvenser.

Annons

De 400 lägenheterna var byggda på 1970-talet och hade en modern utrustning i bland annat köken.

Kvar lämnade man bostäder från 40-, 50-, och 60-talet, som har en standard från, i stort sett, samma tid.

Nu vill man bli ett föredöme för övriga Sverige när man ska riva hus. Följden borde då bli att Sveriges bostadsstandard går 40 år tillbaka i tiden.

Vad säger dagens unga familjer om att få sin bostadsstandard sänkt till en nivå som de inte har en aning om?

Syftet för Hallstahammars kommunstyrelse var naturligtvis att spara pengar och att rädda Hallstahem och sig själva ur den penibla situation de råkat i på grund av tidigare dåliga beslut. Alla minns väl Hollyhammar? Sparade pengar gjorde man genom att låta rivningsfirman ta reda på all utrustning i lägenheterna, utrustning som man sedan sålde till Polen där man nu visar upp nya fastigheter med vad de kallar "svenska kök."

Rivningen kostade 105 miljoner, varav kommunen genom upplånade pengar står för 70 miljoner, plus räntekostnad på tre miljoner per år och Hallstahem för 35 miljoner kronor. (Siffrorna är hämtade ur kommunstyrelsens protokoll den 13 oktober 2008.)

Syftet är väl, eller borde vara, att locka folk till orten.

Vad gör man då för att nå dit? Jo, man rear bort mark till ett privat företag som bygger villor i flermiljonklassen och hoppas att de som är intresserade av att flytta till Hallstahammar ska välja det alternativet, när man i stället kunde ha sparat några lägenheter som folk har råd att hyra.

Man kunde ha rivit det gamla beståndet från 40-talet istället! Av hela utbudet på 57 lägenheter från Hallstahem är 19 lägenheter på ett rum och kök eller ett rum och kokvrå och det är väl inget alternativ för en barnfamilj?

Många lägenheter ligger i Kolbäck och det är väl inte helt fel att bo där, men det kanske inte är det alternativet man väljer om man ska arbeta i Hallstahammar. Antalet lediga jobb där är

väl begränsat av olika orsaker.

Befolkningen i Hallstahammar har minskat och när nu konjunkturen störtdyker, arbetsutbudet minskar och bankerna slår till bromsarna när det gäller lån till husköp, så tvivlar jag på att man lyckas att öka intresset för att bosätta sig i Hallstahammar genom att erbjuda ett dyrt villaboende.

2005 räknade man med att spara tolv miljoner kronor från 2007. Dessa pengar skulle användas till att rusta upp Nämndemansgatan med hissar och anpassning av lägenheterna för äldreboende. Man skulle också bygga ett hus på Folkets hus mark. Detta gick socialdemokraterna ut med i valrörelsen 2006. Så snart valet var över dementerade man uppgifterna med att det skulle bli alldeles för dyrt. Då fanns det inga pengar.

Det borde man väl ha räknat på innan. Men det var ju val och då lovar man tydligen vad som helst för att värva röster.

Projektet Bo hos oss har gjort lovvärda försök att skapa ett anpassat äldreboende nära centrum. Där var Nämndemansgatan ett nästan perfekt alternativ.

Man talade också om Trädgårdsgatan 4, 6 och 8 där det finns hissar men de lägenheterna har som sagt en standard som måste byggas om för att passa äldre människor. Men det har man inte, vad jag vet, ens tittat på.

Så upptäckte man att "vi har ju gamla Hästhovshuset". Där fanns tidigare ett boende för äldre med all service man kunde tänka sig. Men då kom kravet på att alla som var något så när friska skulle slussas ut till eget boende. Många lägenheter blev tomma och nu har man efter lång tid gjort vad man skulle ha gjort från början. Nu erbjuder man alla över 55 år att hyra de lägenheter som en del av dem bodde i förut. Man är tillbaka på ruta ett.

Det är ju inte bara boendet som är viktigt för äldre människor. Det sociala livet är minst lika viktigt. Nu kommer de boende långt från centrum där affärer, vårdcentral, apotek, kommunikationer och så vidare finns.

Men det är i alla fall ett bra alternativ för äldre människor om man kan lösa de frågorna. Vi får hoppas Lillemor Qvist, som leder Bo hos oss, kan lösa de problem som uppstår.

Arne Johansson

Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons