Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hurudan gris har de borgerliga i sin säck?

Annons

Företrädare för de fyra borgerliga partier kritiserade den 8 juni det rödgröna samarbetet och liknar det vid att köpa grisen i säcken. Det kan vara tillfälle att ställa sig frågan vilken sorts gris som borgarna vill sälja. För jag håller med dem om att det är stor skillnad i de olika regeringsalternativen inför valet.

Det är intressant att de borgerliga som resultat av sitt samarbete endast nämner att de ''redovisat åtgärder för att få fler i arbete och för att stimulera forskning". Det kan vara bra att veta att den jobbsatsning som föreslås endast är en något blekare kopia av det sysselsättningsstöd som regeringen och samarbetspartierna lagt fram. De verkligt konkreta förslagen "de som skiljer oss åt " nämner inte de borgerliga. Det kanske inte är så märkligt, för den grisen vill nog inte så många köpa.

Den övergripande effekten av de borgerliga förslagen är att stora resurser omfördelas från de sämst ställda, till dem som har det gott ställt. Det görs genom sänkta ersättningar i socialförsäkringarna till förmån för skattesänkningar som i högre grad gynnar de rika. Genom en aktiv politik slår man in en kil mellan dem som arbetar och dem som för tillfället inte har arbetsinkomster.

De borgerliga utformar sin politik utifrån tanken att fler kommer att arbeta om de arbetslösa får det sämre och att fler blir friska om de sjukskrivna får sänkta ersättningar. Man vill ha sänkningar ned till 65 procent. Det innebär flera hundra kronor mindre per månad för dem som i dag har de lägsta lönerna och helt saknar marginaler. Sänkningarna drabbar kvinnorna speciellt hårt. Vi har också presenterat beräkningar som visar att kommuner med hög arbetslöshet och många sjukskrivna drabbas hårt av sjunkande skatteunderlag.

Vår politik går i stället ut på att satsa mer pengar på kommuner och landsting där behoven finns och skapa bättre villkor på jobbet, vilket är en förutsättning för att fler ska orka jobba längre. De borgerliga förslagen om sänkta ersättningsnivåer och skatter riskerar tvärtom att skapa större utslagning och högre arbetslöshet.

Inför valet kommer vänsterpartiet som vanligt att presentera en egen valplattform. Sedan får valresultatet avgöra hur mycket av den politiken vi kan genomföra. Det man kan vara säker på är att vänsterpartiet inte bidrar till en politik som omfördelar från fattig till rik eller försämrar fackliga rättigheter.

Den väljare som vill föra politiken åt vänster behöver aldrig tvivla på var han eller hon ska lägga sin röst. Med borgerlig politik kan man numera vara säker på precis motsatsen sedan de mindre partierna helt gett upp sin politik och ställt sig bakom traditionell högerpolitik.

Karin Thorborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons