Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huset inte vilken kapitalplacering som helst

Annons

I VLT den 12 juli angriper broderskapsrörelsens Peter Weiderud kristdemokraterna för att vi vill göra något åt de problem som fastighetsskatten ger upphov till. Peter Weiderud försvarar den principlösa och ja, omoraliska fastighetsskatten. I likhet med tidigare valrörelser rycker broderskaparna alltså ut för att å socialdemokraternas vägnar attackera kristdemokraterna.

Vi kristdemokrater vill skrota den statliga fastighetsskatten och ersätta den med en kommunal serviceavgift som får uppgå till maximalt 2 800 kronor per villa och år eller 900 kronor per lägenhet och år. Även företagen får då betala avgift till sin kommun beroende på affärsyta (63 kronor per kvadratmeter i kommersiell lokal samt 17 kronor per kvadratmeter industriyta). En sådan avgift skulle öka kommunernas intäkter med ungefär 17 miljarder kronor.

Den resterande delen av kostnaden för att avskaffa den statliga fastighetsskatten har vi föreslagit ska finansieras genom skärpningar av vinstbeskattningen vid försäljningen av privatbostäder.

Vi menar att det är bättre att betala när man gjort en vinst och har pengar i handen i stället för medan man bor i sitt hus och kanske inte har det så gott ställt. Vår modell innebär att de nuvarande ständigt återkommande fastighetstaxeringar som medför att småhusägarna betalar skatt i förhållande till stigande marknadsvärden avskaffas.

När Weiderud attackerar oss kristdemokrater för att vi vill reformera fastighetsbeskattningen i grunden menar han att vi "ger oss på" en stabil skattebas. Det är helt sant att vi vill göra om och reformera till det bättre. Men Weiderud borde snarare fundera över om inte den nuvarande fastighetsskatten "ger sig på" hederligt folk som bara vill bo kvar i sina hem.

Peter Weiderud undrar varför vi talar om moral när vi vill avskaffa den statliga fastighetsskatten. Svaret på den frågan skulle kunna handla om att det är principvidrigt att se bostadsägande som vilken kapitalplacering som helst. En bostad har för vanligt folk ett annat värde. Något man sparar, gnetar och kanske lånar till för att få råd att bo. Då är det oförsvarbart att när grannen säljer sitt hus och taxeringsvärdet stiger i smyg drabbas av en höjd fastighetsskatt utan att ha kunnat påverka det. Visa mig moralen i det, Peter Weiderud.

Kristdemokraterna vill finansiera den offentliga välfärden med solidariskt betalda skatter. Men skatterna får inte konstrueras på ett sådant sätt att de angriper grundläggande fri- och rättigheter. Det är en balansgång. Men efter att ha läst Peter Weideruds angrepp på vår fastighetsskattepolitik och hans försvar av nuvarande system är jag än mer övertygad om att kristdemokraterna och de andra partierna i Allians för Sverige är bättre skickade att hitta denna balans, än dagens socialdemokratiska makthavare.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons