Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudlös prioritering av järnvägsinvesteringar

Annons

I Mälardalen bor 3 miljoner människor. Det är Sveriges tillväxtmotor och ledande finans-, industri- och kulturcentrum. Att det går bra för Mälardalen är avgörande för hela Sveriges välstånd.

I denna tätbefolkade region finns en ypperlig möjlighet att åstadkomma en väl fungerande infrastruktur, som understödjer en dynamisk och integrerad arbetsmarknad. Lösningen heter effektiva snabbtågskommunikationer som på allvar knyter ihop Mälardalens olika centra.

Västerås, Uppsala, Örebro och Eskilstuna är alla kraftcentra som skulle kunna komplettera och avlasta Stockholm och bidra till regionens dynamik och tillväxt. Det enda som saknas är den politiska viljan hos de röd-gröna politikerna.

I flera länder i Europa finns moderna snabbtåg som kommer upp i över 300 km/h. På Mälarbanan får vi dras med toppfarter på 160, tekniska problem, proppfulla tåg och spårbrist när tågen väl kommer in till Stockholm. Vill Mälardalen vara en region som kan konkurrera om arbetstillfällen med andra regioner ute i Europa så måste vi göra något åt järnvägen.

Investeringar i nya järnvägar och snabbtåg är förvisso kostnadskrävande och sker inte över en natt. Men detta gör det bara än mer viktigt att börja prioritera i tid och avsätta resurser där de gör störst nytta. Men så agerar inte den socialdemokratiska regeringen. I stället för att prioritera den region där resenärerna och jobben finns, så vill man satsa över 20 miljarder på Bottniabanan mellan Sundsvall och Haparanda, en sträcka med bara en bråkdel av passagerarantalet i Mälardalen. Och detta endast för att sossarna vill tillfredställa sina två stödpartier.

SJ:s styrelse med ordföranden Ulf Adelsohn i spetsen har reagerat på den sanslösa felprioriteringen och vill ha mer resurser till storstadsområdena. Detta viftar dock statsministern undan med kommentaren att Adelsohn är moderat och att SJ:s styrelse bedriver moderatpolitik. Detta säger avsevärt mycket mer om statsministern än om Adelsohn.

Om det är moderatpolitik att vilja prioritera och sätta in resurserna där de är som mest effektiva och välbehövliga, så är det knappast Adelsohn som ska skämmas. Göran Persson agerar i god socialistisk anda genom att bränna miljarder av skattebetalarnas pengar på maktpolitiskt motiverade projekt, utan en tanke på om det är det bästa för landet.

Stefan Lindh

tågpendlare och moderat kommunpolitiker i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons