Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyckleri om hemlöshet

Annons

I en debatt i kommunfullmäktige under våren gick en av liberalernas lokala företrädare upp i talarstolen och undrade vad socialdemokraterna tänkte göra åt alla dem som ockuperade stadens centrala bänkar och parksoffor.

Som det såg ut i dag var det alldeles fel klientel som satt där, menade han. Vanligt folk hade ingenstans att sätta sig. Gör något åt detta, uppmanade han den kommunala ledningen.

Samma parti - det vill säga folkpartiet - som numera ingår i den borgerliga "alliansen", har via alliansen kontinuerligt och högljutt blockerat socialdemokraterna och vänsterns alla försök till boendelösningar för flera utsatta grupper - de flesta av dem hemlösa.

Det har varje gång varit ett kompakt motstånd från närboende och ett högljutt ifrågasättande från flera borgerliga företrädare i fullmäktigedebatterna när staden vill bygga små röda stugor eller så kallade moduler för de hemlösa just i deras kvarter.

Det spelar ingen roll var någonstans i staden man vill bygga dem. Vid alla förslag har det blivit ett herrans liv. "Bygg hus för de hemlösa! Men inte här!"

Jag betvivlar inte en sekund på Jan Rejdnells (fp) engagemang i de hemlösas problem. Det är bra och det bör äras, att det finns människor som aktivt vill hjälpa och göra något för samhällets utstötta.

Alldeles för många i vårt samhälle rycker bara på axlarna och vänder ryggen till för att slippa se och ta i problemen.

Men jag kan ändå inte låta bli att replikera mot Jan Rejdnells inlägg "Får alla vara med?" den 9 augusti.

Det känns på något vis hyckleri när han skriver för folkpartiet liberalernas räkning, som numera ingår i den gemensamma borgerliga alliansen, där flera förespråkar låga skatter på alkohol och längre öppethållandetider på barer och restauranger.

Framför allt när man vet att just alkohol brukar vara inkörsporten till andra droger samt till hemlöshet.

Den borgerliga alliansen vill dessutom bunta ihop flera hemlösa i större boendekollektiv, vilket man av erfarenhet vet inte fungerar.

Några hemlösa har psykiska problem, andra har olika stadier av drogberoende. Många av dem vill inte ens bo i närheten av varandra.

När jag frågat de mest kritiska var någonstans staden ska bygga boendet har jag fått till svar: "Varför inte på ett industriområde" eller "varför inte centralt i staden".

Men ingen har något bra förslag på var någonstans man ska placera de hemlösa, i alla fall inte på kommunalägd mark.

Ja, Jan Rejdnell. Jag håller med om att "tomt prat leder ingenstans".

Det vore i stället klädsamt och bra om vi alla partier tillsammans samarbetade i den här frågan för att hitta acceptabla boendeformer för dem som hamnat utanför samhället, i stället för att kasta skit på varandra för att vinna väljarsympatier.

Vi kan ju till exempel börja med att sluta glorifiera alkoholens förträffligheter vid fester och annat umgänge.

Solveig Ingemarssson

Det har varje gång varit ett kompakt motstånd från närboende och ett högljutt ifrågasättande från flera borgerliga företrädare i fullmäktigedebatterna när staden vill bygga små röda stugor eller så kallade moduler för de hemlösa just i deras kvarter, skriver fritidspolitikern Solveig Ingemarsson (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons