Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäst-föreningen: Fastighets-ägarna vilseleder

Annons

Esa Pasanen från Fastighetsägarna i Mellansverige skriver om sina synpunkter på den nya lagstiftningen kring hyressättningen.

I korthet innebär lagstiftningen att de kommunala bostadsbolagen, allmännyttan, inte längre är normen för hyresnivåerna. Enligt den nya lagen ska också allmännyttan drivas enligt affärsmässiga principer, något de i de flesta kommuner i princip redan gör.

Lagen är ny och det pågår ett omfattande tolkningsarbete men ibland blir man onek-ligen lite extra förvånad. Pasanen menar att hyrorna inte ”längre ska sättas efter själv-kostnadsprincipen”. Nä, det har de inte gjort sedan ett tiotal år tillbaka. På detta sätt är lagen en anpassning till det som redan gällde.

Vidare skriver Pasanen att allmännyttan ska ”driva verksamheten och sätta hyrorna efter rent affärsmässiga principer”. Det är helt rätt att allmännyttan ska drivas efter affärsmässiga principer.

Men det innebär inte att hyrorna ska sättas efter affärsmässiga principer. De sätts efter förhandlingar. Bolaget ska drivas efter affärsmässiga principer men ”med hänsyn till de begränsningar” som följer av annan lag eller regelverk. En sådan begränsning är hyresförhandlingslagen.

Vidare får VLT:s läsare veta att ”hyres-gästernas efterfrågan ska styra”. Det ska den inte. Det fanns förslag, i en tidigare utredning, om att efterfrågan och betalningsvilja skulle styra hyran. De förslagen försvann under processen fram till den nya lagen. De ansågs ha stora negativa konsekvenser. Man ska inte kunna låta bli att bygga bostäder för att på det sättet skapa bostadsbrist som driver upp hyrorna. Fastighetsägarna tycks fortfarande tro att de slopade förslagen är aktuella. Men vill man hitta dem får man rota långt ner i pappersåtervinningen.

Pasanen skriver också att hyran kan bero på ”hur attraktiv orten är i sig ” och att kommuner med bostadsbrist får räkna med högre hyror. Att dessa dimridåer innebär att Fastighetsägarna vill höja hyrorna extra mycket i Västerås framgår med all önskvärd tydlighet.

Men något sådant inslag finns inte i lagen. Bruksvärdessystemet bygger på att hyrorna ska sättas som om marknaden var i balans. Detta just för att bostadsbristen inte ska påverka hyrorna och att på så sätt bakvägen införa marknadshyror.

Fastighetsägarna driver sin kampanj för att få igenom så stora hyreshöjningar som möjligt. Det får de givetvis göra. En del i kampanjen är tydligen att vilseleda kring den nya lagstiftningen. Det bör de givetvis inte göra.

Vi i Hyresgästföreningen tar vårt ansvar för rimliga bostadskostnader, även i tillväxtkommuner och kommuner med bostadsbrist, som Västerås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons