Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster: Fel rädda kommunens ekonomi med hyreshöjningar

Vi höjer hyrorna för att rädda kommunens ekonomi från lågkonjunkturen. Vissa kommunledningar resonerar redan så. Frysta statsbidrag och minskade skatteintäkter angriper kommunernas ekonomi de kommande åren.

Annons

Hösten 2009 kommer uppvisa förslag om både skattehöjningar och nedskärningar. Och en del kommuner försöker dessutom ta pengar från de kommunala

bostadsföretagets hyresgäster.

Ett exempel är Norrtälje där kommunen nyligen beslutat införa ett räntepåslag som drabbar hyresgästerna med 8 miljoner kronor i extraskatt. Uppfinningsrikedomen hos vissa kommuner kring extrabeskattning är stor: taxor, förmedlingsavgifter, borgensavgifter, extra utdelningar, mätaravgifter etc.

Om Västerås kommun planerar att ta pengar från hyresgästerna vill vi ge ett tydligt budskap. Gör inte det. Och om ni gör det, var beredd på följande. Vi kommer att överklaga orimliga kommunala beslut till relevanta rättsinstanser.

Vi har tvingats bygga upp en viss erfarenhet i sammanhanget (exempelvis i Gävle där vårt agerande mot en girig kommunledning ledde till att kommunen straffades med minskade statsbidrag på 13,3 miljoner kronor för några år sedan) och är väl bevandrade i juridiken kring frågor som likabehandlings- och självkostnadsprincip. Och vid hyresförhandlingarna kommer vi inte acceptera orimliga kommunala pålagor som motiv för hyreshöjningar. Då blir det tvärstopp. Detta tjänar ingen på. Inte heller den kommunala ekonomin.

Men helst vill vi slippa slåss. Och om kommunerna avhåller sig från att pungslå hyresgästerna tror även vi mer på samarbete. Tillsammans med kommuner, näringsliv och den ideella sektorn kan vi utveckla hyresboendet. Ett viktigt verktyg för framtidens samhälle!

Hans Ohlsson

ordförande Hyresgästföreningen Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons