Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästerna: Kommunledningen styr opinionsundersökning

Annons

Hyresgästföreningen överlämnade i våras över 7 000 namnunderskrifter till kommunledningen i Västerås. Signalerna från dem som hade skrivit under uppropet var tydliga. Vi vill folkomrösta om utförsäljningen av Mimer.

Tidigt signalerade den politiska majoriteten att man inte hade för avsikt att ta hänsyn till kravet om folkomröstning. Motiveringen var att är dyrt med en folkomröstning, så istället bestämde man sig för att göra en opinionsundersökning. Man valde helt enkelt att strunta i de 7 000 Västeråsbors krav.

Nu verkar det återigen som kommunledningen tänker blunda för medborgarnas synpunkter. På torsdag fastställer Västerås kommunstyrelse frågorna som ska ingå i opinionsundersökningen. Hyresgästföreningen har tagit del av förslaget till frågorna och det är pinsamt dåliga frågor som ska ställas till medborgarna.

Ingen av frågorna nämner allmännyttan som borde vara kärnämnet för opinionsundersökningen. Istället har man valt att ha luddiga frågor om hyresrätten som är intetsägande. Det är svårt att hänga med kommunledningens tankar. Man säger nej till kravet om folkomröstningen med motiveringen att man istället vill göra en opinionsundersökning. Men resultatet riskerar bli en flopp med de frågorna man har i dag.

Syftet med en opinionsundersökning är att lyssna på vad medborgarna tycker och inte att politiker ska i förväg bestämma sig för vad medborgarnas åsikter är. Men det verkar vara det som kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell vill.

I Radio Västmanland sa hon i lördags att frågor som rör bostadspolitiken i Västerås är för svåra för medborgarna. Därför tycker hon att det är bättre att medborgarna får ta ställning till principiella frågor. Som exempel lyfte hon upp blandade upplåtelseformer. Det är ju en tydlig signal om man vill ha det, att man ska se till att det finns i alla delar i alla områden. Det är en signal som vi vill ha.

Vi är helt säkra på vad resultatet blir när man ställer intetsägande frågor som anser du att hyresrätten är en boendeform som skall bevaras? Vi vet att alla anser att hyresrätten är en boendeform som ska bevaras. Men vad innebär det konkret för kommunledningen att få en sådan signal?

Unell har redan innan opinionsundersökningen genomförts bestämt sig för vilka signaler hon har fått. En undersökning som bekostas av skattebetalare för att få fram det Unell vill höra så att hon och de andra politikerna kan fortsätta med sina planer att sälja ut Mimer. Det är inte acceptabelt!

Om det är Unells mening att genomföra en undersökning för att senare hävda att man har gjort det utan någon egentlig vilja att ta hänsyn till svaren så har Hyresgästföreningen ett erbjudande till politikerna. Strunta att göra en kommunal opinionsundersökning, använd vår undersökning som genomfördes i slutet av maj.

Hyresgästföreningen anser att det är undermåligt av kommunledningen att behandla sina medborgare på det här sättet. Särskilt eftersom en majoritet av Västeråsborna har sagt att de tycker att de här är viktiga lokala frågor. Vi föreslår att kommunstyrelsen ändrar frågorna på torsdag. Här är några av våra förslag till ändringar.

Det är ogenomtänkt att ställa en fråga om hur man vill bo eftersom människors verklighet inte alltid överensstämmer med deras drömmar. En del skulle vilja bo i ett slott om de fick önska sig men i verkligheten så är det en tvåa som de har behov av eller råd med.

Istället föreslår vi att frågan omformuleras till vilken boendeform passar dina/ditt hushålls behov bäst i dag?

Vi föreslår även att man lägger till en frågeställning som lyder "Anser du att det är rätt att boende hos Mimer i dag ska få besluta över frågor som får stora effekter i framtiden?"

Och slutligen bör man ha med en frågeställning om allmännyttan och Mimer eftersom det är kommunens och medborgarnas egendom som man förfogar över.

Västerås kommunledning står inför ett vägval. Antingen blundar man för medborgarnas synpunkter eller så börja man lyssna.

Hasse Ohlsson

Regionordförande Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons