Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästerna: Varken reglering eller marknadshyror

Annons

När Sveriges hyressättning kallas för ”hyresreglering” får vi en såndär härligt tydlig spelplan med höger och vänster spelhalva. Högern förfasas och pratar om DDR. Och vänstern drömmer om 70-tal och etatism. Men någon riktig beskrivning är det inte. Dagens system handlar inte om ”hyresreglering”. Inte heller om ”marknadshyror”. I stället handlar det om fria, oftast förhandlade, hyror med möjligheten för båda parter att få hyrans skälighet prövad. Hyresregleringen avskaffades i Sverige 1975. Så VLT slår in öppna dörrar ¿i ledaren 4 september.

Kalle kan hyra en friggebod för 100 000 i månaden av Anna. Ingen kan hindra dem. Däremot kan både Kalle och Anna pröva hyrans skälighet i hyresnämnden. Paralleller kan dras till avtalslagens paragraf 36, där oskäliga avtalsvillkor kan prövas av domstol. Skälighetsprincipen och möjligheterna till lagprövning gäller även andra boendeformer. Kostnader för boendet kan grovt delas in i underhålls-, drifts- och kapitalkostnader. När det gäller underhållskostnader kan vi ta exemplet med en hantverkare som åtar sig att göra altan ¿i en villa.

Skäligheten i avtalet med denna hantverkare kan prövas enligt lagstiftningen. Driftskostnader kan prövas, både kommunala taxor som kan ifrågasättas med avseende på kommunalrättsliga principer som självkostnads- och likställighetsprincipen, samt privata avgifter som kan prövas enligt gällande lagstiftning.

Slutligen kan även kapitalkostnader prövas och oskäliga avtalsvillkor gällande en ockerränta jämkas. Kontraktet rörande en försäljning av egnahem eller bostadsrätter kan bedömas utifrån avtalslagen paragraf 33 ”tro och heder”. Organisationen Fastighetsägarna lobbar – helt rätt – för en stärkt skälighetsprövning av fjärrvärmepriser, vilket vi gärna påpekar för de hyresvärdar som grymtar om hyresgästernas rätt till skälighetsprövning av hyran.

VLTs jämförelse mellan bostadsrättsägare och hyresgäster är intressant. Till skillnad från bostadsrättsägarna kan hyresgästerna inte göra Rot-avdrag, RUT-avdrag i anslutning till bostaden eller ränteavdrag. Därför kräver vi en skattereform för hyresgästerna!

VLT svarar:

Hyresregleringen är formellt avskaffad. Men hyrorna är fortsatt reglerade genom bruksvärdesprincipen, även om det finns tecken på uppluckring.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons