Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Avskaffa hyrskatten

Hyresgästföreningens lokale ordförande vill göra det billigare att bo i hyresrätt.

Annons

Alla partier säger att de vill lösa bostadsbristen. Vilket är glädjande.

Vinsterna om vi lyckas med detta är stora. Företagen kan enklare rekrytera arbetskraft, studenter får en chans att påbörja sin utbildning och unga vuxna har en möjlighet att starta vuxenlivet.

En rörlighet som inte bara är bra, den är avgörande för att kunna ha en fungerande samhällsstruktur.

Regeringen har under snart två mandatperioder sagt att man vill minska utanförskapet. Att lösa bostadsbristen skulle vara en mycket bra början.

Tyvärr ser vi att den tidigare ambitionen om en bostadspolitik som skulle bidra till jämlika och värdiga levnadsförhållanden samt skapa hållbarhet och r imliga hyror, sedan länge är avförda från en den politiska agendan.

Ombildningar till bostadsrätter, införandet av ägarlägenheter har minskat antalet hyresrätter i ett läge där efterfrågan är stor och bostadsbristen slår hårt mot alla grupper.

Vi på hyresgäst- föreningen föreslår ett avskaffande av den destruktiva hyrskatten. Det är orimligt att den som bor i en nybyggd hyresrätt får betala 2000 kronor mer per månad, än den som bor i en nybyggd villa.

Vi vill också ha en översyn av överklagandeprocessen i plan- och byggärenden, som i dagsläget tar alldeles för lång tid. Viktigt är också att det byggs blandat.

Alla måste få vara delaktiga och ingen ska lämnas utanför. Hyrorna ska uppgå till maximalt 25 procent av disponibel inkomst och öka i takt med den allmänna kostnads-utvecklingen, KPI.

Vi behöver fler billiga hyreslägenheter i Västerås. Mimer säger att de både kan och vill bygga mer.

Det politiska hindret mot byggandet kan allvarligt försvåra den sociala rörligheten. Det är därför av yttersta vikt att politikerna nu tar problemet på allvar.

De partier som inte tar sitt ansvar i bostadsfrågan, medverkar till att göra Sverige till ett helt annat samhälle än det vi är vana vid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons